pas
Youtube printscreen / Kucni Ljub
pas

Youtube printscreen / Kucni Ljub

pas, Foto: Youtube printscreen / Kucni Ljub

Rezultati novog istraživanja su pokazali da srce psa kuca za 46 posto brže kada mu vlasnik kaže da ga voli. U istraživanju su učestvovala četiri mladunca koja su nosila posebne ogrlice za praćenje otkucaja srca, kako bi se pokazalo šta ih uzbuđuje u interakciji sa njihovim vlasnicima.

Kombinujući podatke o praćenju srčanog ritma od četiri psa tokom sedam dana, njihov prosečni puls bio je 67 otkucaja u minuti, ali kad su im vlasnici rekli "volim te", broj otkucaja srca im je naglo porastao za 46 posto do 98 otkucaja u minuti.

Istraživanje je takođe pokazalo jednu stvar koja smiruje otkucaje srca psa, a to je maženje. Prema studiji, brzina otkucaja srca pasa smanjila se za 23 posto u proseku sa 67 otkucaja u minuti na 52 otkucaja u minuti dok su ih vlasnici mazili.

Takođe su pratili otkucaje srca vlasnika kako bi uporedili koliko vole svoje ljubimce. Rezultati su pokazali da su im se otkucaji srca povećali u proseku za 10 posto kada su videli svog psa nakon što su neko vreme bili daleko od njih.

PROČITAJTE JOŠ: