Zatvor
screenshoot/Twitter
Zatvor, Foto: screenshoot/Twitter

"Zločin" ove medvedice je napad i ranjavanje dve osobe. Ekaterina ili Katja je zatvorena u Kostanaju pre 15 godina.

PROČITAJ JOŠ:

Ona je proglašena krivom za dva odvojena napada na ljude koji su prouzrokovali telesne povrede u kampu u kojem je prethodno bila zatvorena.

Medvedica je jedino biće ženskog pola u zatvoru u kojem se nalazi 730 opasnih kriminalaca, uključujući i ubice čije kazne ne prelaze 25 godina. Takođe je i jedini zatvorenik sa doživotnom kaznom, piše "Dejli mejl".

Jedina uteha ovoj nesrećnoj životinji jeste činjenica da je jedini zatvorneik sa bazenom u ćeliji.

Nema mnogo fotografija zatvorene životinje, ali Aslan Medibajev, upravnik ovog zatvora strogog obezbeđenja tvrdi da je ona postala manje opasna, što smatra posledicom godina i godina provedenih iza rešetaka.

PREPORUČUJEMO:

- Ona je prijateljski nastrojena, uopšte nije agresivna. Drugi zatvorenici je posećuju. Probudila se pre oko mesec dana iz hibernacije. Sada se oseća dobro, i trči, skače - rekao je Medibajev.

Za razliku od drugih zatvorenika, Katji nisu dozvoljene "bračne posete".

- Nažalost, ne možemo da dovedemo mužjaka kod nje - rekao je Azamat Gapbasov, zamenik šefa odeljenja za rehabilitaciju i edukaciju zatvorenika.

Medvedica je postala simbol zatvora i u njenu čast je podignuta statua.

Katja je napala dvoje ljudi 2004. godine u odvojenim incidentima u kampu Belaja Jurta gde je bila zatvorena u kavezu nakon što ju je ostavio cirkus u kojem je živela još kao mladunče.

Jednog 11-godišnjeg dečaka je uhvatila kandžom kroz kavez za nogu.

Ubrzo nakon toga medvedica je napala muškarca koji je, verovatno pod uticajem alkohola, pokušao da se rukuje sa njom, ignorišući znakove upozorenja. Zbog toga su je zatvorili u zatvor, jer nije bilo zooloških vrtova u blizini da je preuzmu.

Sada se o njoj brinu zatvorenici.

- Ona je mirna, nije agresivna. Obožava slatkiše koje joj zatvorenici daju - biskvite, jabuke. Komuniciranje sa životinjom mi ulepšava vreme koje ovde provodim, čini ga manje bolnim - ispričao je Igor Tarakanov (43).