Pas
Foto: Shutterstock
Pas

Foto: Shutterstock

Pas, Foto: Foto: Shutterstock

Ipak, pripazite da ne pretera, jer stručnjaci napominju da i velike količine vode mogu biti loše za zdravlje.

Psu svaki dan trebaju dva decilitra vode po kilogramu telesne težine. Međutim, postoji mnogo faktora oko toga koliko bi vaš pas trebalo da popije vode. Pripazite da je voda svaki dan sveža i čista. Ako primetite da vaš ljubimac pije manje vode, nekoliko je razloga za to.

Kada je vaš pas na "domaćoj" ishrani, a ne na hrani kupljenoj u prodavnici, njom unosi i određenu količinu tekućine, gotovo 65 do 80 posto vode. Samim tim imaće manju potrebu za vodom. Ako ih nešto boli, velika je verovatnoća da će popiti manje vode.

Kada mu je vruće ili trči, obično pije više vode nego u bilo koje drugo vreme. To je zato što je zadihan i izgubio je puno tekućine. Bez odgovarajuće vode vaš pas će dehidrirati, što dovodi do mnogih zdravstvenih rizika kao što je bolest bubrega, poremećaji u metabolizmu, rak...

Kako biste proverili da li je vaš pas dehidrirao, morate slediti nekoliko koraka. Lagano stisnite kožu između lopatica, zatim nežno povucite kožu i otpustite je, pripazite da se koža vrati na svoje mesto, trebalo bi da se brzo vrati na svoje mesto. A ako je telo dehidriralo, za to će trebati više vremena. Neki drugi znakovi dehidracije su ukoliko je zubno meso suvo, lepljivo ili bledo, ako su suve i utonule očne jabučice, kao i ako su nos i usta suvi.

PROČITAJTE JOŠ: