NAUČNICI UPALILI CRVENI ALARM! Prvo će uginuti životinje, milioni vrsta, a onda će doći red I NA LJUDE!

Već postoji oko milion ugroženih vrsta, ritam se ubrzava tako da je priroda koja omogućava život čovečanstvu osuđena na propast ukoliko se ne dogodi “duboka promjena” modela proizvodnje i potrošnje ljudske vrste.

orangutan
orangutan, Foto: screenshot

U izveštaju bez presedana grupe stručnjaka UN o ekološkom sistemu, prikazana je sumorna slika budućnosti ljudske vrste čiji opstanak zavisi od prirode.

- Ugrožavamo same osnove naše privrede, načina opstanka, bezbednosti hrane, kao i naše zdravlje i kvalitet života u celom svetu - naveo je predsjednik grupe stručnjaka UN Robert Votson.

Prema njegovima rečima, 75 odsto kopnene životne sredine ugroženo je krčenjem šuma, intenzivnom poljoprivredom, rastućom urbanizacijom i rudnicima. Votson je dodao da je ljudskim aktivnostima ugroženo i 66 odsto morske sredine.

Rezultat je milion ugroženih životinjskih i biljnih vrsta od oko osam miliona na Zemlji, navodi se u izveštaju i dodaje da se narednih decenija predviđa nastavak takvog trenda ako se ništa ne preduzme.

Stručnjaci su dodali da čak i ako se poštuje sporazum o klimatskim promenama, koji ima za cilj da zagrevanje planete ne bude veće od dva stepena Celzijusa, promene klime bi mogle da se nastave zbog drugih faktora.

U izveštaju se dodaje da su promene neophodne u poljoprivredi ali i u potrošnji. Stručnjaci su naveli da pozdravljaju sve veće pozive za promene navika u ishrani, sa više povrća i manje mesa i mlečnih proizvoda koji imaju negativni uticaj na biodiverzitet, klimatske promene i opšte zdravlje ljudi.

- Takve duboke promene izazvaće otpor onih koji imaju direktne interese, ali takvo protivljenje treba da prevaziđe zbog opšteg interesa - rekao je Votson.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi