Psi otkrivaju koronu u Helsinkiju
EPA
Psi otkrivaju koronu u Helsinkiju

EPA

Psi otkrivaju koronu u Helsinkiju, Foto: EPA

Neobična priča o tome kako bi psi mogli značajno da ubrzaju testiranje na Kovid-19 dolazi iz Finske. Pse njuškala Finci već koriste za testiranje putnika na aerodromu u Helsinkiju.

Da li verujete da psi mogu da nanjuše zaražene?

 

Za sada su u službi četiri psa-njuškala u Helsinkiju, a izgleda da su toliko uspešni kako je moguće da će ova metoda otkrivanja inficiranih biti primenjena i u bolnicama, domovima za negu, kod sportskih i kulturnih događaja.

Proces testiranja uz pomoć fantastične sposobnosti pasa da detektuju mirise sprovodi se na dobrovoljnoj bazi. Putnici se zamole da trakom uzmu bris s kože. Potom se na posebnom štandu traka s uzorkom stavi u čašu pa među druge čaše s kontrolnim uzorcima.

Psi otkrivaju koronu u Helsinkiju

EPA

Psi otkrivaju koronu u Helsinkiju, Foto: EPA

Kad psi nanjuše „sumnjivi“ uzorak uzet od osobe koja je inficirana SARS-CoV-2 virusom, na to upozoravaju zavijanjem, lajanjem ili tapkanjem šapom. Sve putnike koje su psi detektovali kao inficirane onda se testiraju klasičnim PCR testovima kako bi se proverio pseći njuh.

Naučnim istraživanjima pre nego su psi počeli da njuškaju putnike u Helsinkiju, utvrđeno je da su skoro pa 100 posto uspešni u otkrivanju zaraženih SARS-CoV-2 virusom. Ranije su naučnici utvrdili kako psi mogu namirisati ljude obolele od karcinoma ili osobe s dijabetesom.

Psi otkrivaju koronu u Helsinkiju

EPA

Psi otkrivaju koronu u Helsinkiju, Foto: EPA

Jedna francuska studija zaključila je da je slatkasti miris inficiranih kovidom specifičan u odnosu na ljude koji nisu inficirani, a psi mogu otkriti razliku. Psima je, naime, potrebno samo 10-100 molekula kako bi detektovali prisutnost u odnosu na 18m potrebnih za detekciju laboratorijskom opremom.

Uz to, pseći njuh daleko je jeftiniji nego druga testiranja. Helsinški pilot program koji treba da traje četiri meseca košta 300.000 evra.