Jesen
Tanjug
Vrane

Tanjug

Vrane, Foto: Tanjug

Uveče i u jutro, u pojedinim delovim grada, njihova jata prekriju nebo koje postaje crno, a ta slika i zvukovi graktanja,kod građana izaziva nelagodu i strah i , kako kažu, ne vole da budu sami.

U Domu zdravlja i Policijskoj upravu u Jagodini, rečeni je Tanjugu da se "niko nije žalio da su ga vrane napale ili povredile".

PROČITAJ JOŠ:

Biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jagodine Boban Stanković, tvrdi da u "Jagodinu na zimovanje dolazi više od 10.000 vrana, oko šest puta vise nego što ih ima u ostalim godišnjim dobima".

Dolaze iz srednje i istočne Evrope i planinskih krajeva da prezime u dolini Velike Morave, objasnio je Stanković, koji je i poznati istraživač ptičijeg sveta.

Vrane

Tanjug

Vrane, Foto: Tanjug

"U odnosu na letnju, gnezdilišnu populaciju, zimska brojnost vrana poraste šest do osam puta, sa maksimumom u februarau, kada u Jagodini zimuje i spava više od 10.000 čavki, gačaca i sivih vrana", rekao je Stanković.

Kurti doživeo nesreću! Hitno ga voze za Tiranu! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 20.10.2019. 21:41 Nesreća se desila na autoputu Tirana-Drač! Aljbin Kurti, nesreća, Foto: Printskrin/Gazeta express Aljbin Kurti imao je saobraćajnu nesreću u Albaniji, saznaje Alo.rs. Nesreća se desila na autoputu Tirana-Drač, kod skretanja za aerodrom. KOLIKO PARA IMA NAPOLJU KAD JE POČEO DA IH VRAĆA?!

Najviše ih je u Turističkom centru grada, na Ðurđevom brdu, Izletištu "Potok", na objektima Tržnog centra "Vivo", Sportskoj hali JASA, oko Akva parka, Gradskog stadiona. . . gde u večernjim satima zaposednu drveće, krovove kuća i objekata, bandere, ulične svetiljke, ne završene hale...

Vrane

Tanjug

Vrane, Foto: Tanjug

Stanković ističe da se hrane po poljima i smetlištima oko naselja i "pravi su čistači prirode". Veterinari objašnjavju da vrane, eventualno, mogu nasrnuti na čoveka ako osete da su im mladunci ugroženi a to je u proleće a ne sada.

Vrane, iako su korisne u ekosistemu, spadaju u štetočine, i mogu da nanesu veliku štetu prinosima, ali i drugim pricama, kojima kradu jaja i mlade iz gnezda.

BONUS VIDEO: