Park za pse, kućni ljubimac, pas
Shutterstock
Park za pse, kućni ljubimac, pas

Shutterstock

Park za pse, kućni ljubimac, pas , Foto: Shutterstock

Ova studija je proučavala odnose i relacije vlasnik – pas – društvo, a rezultati do kojih su došli otkrivaju da je skoro polovina vlasnika pasa spremna da “otkači“ prijatelje kako bi provela vreme sa svojim kućnim ljubimcem.

Ovi rezultati se mogu sagledati iz dva ugla.

POZITIVNE STRANE

Prvo, ova vest ima svoju pozitivnu stranu, jer je dokazano da psi smanjuju nivo stresa, povećavaju osećaj emotivnosti i empatije, ljubavi...

Šetnja sa psom je izuzetno blagotvorna za zdravlje ljudi.

Takođe, dokazano je i da su psi revnosni „slušaoci“, jer se čak 80% vlasnika pasa ispoveda svojim kućnim ljubimcima.

Devojka i pas

Printscreen/Twitter

Devojka i pas, Foto: Printscreen/Twitter

NEGATIVNE STRANE

Sa druge strane, rezultati ove studije upućuju i na negativnu stranu ovog odnosa, a to je otuđenost.

Globalizacija, uopšteno, a pogotovu društvene mreže, Netfliks i ljubimci, doveli su do toga da je sve manje ljudi zainteresovano za druženje u četiri oka, pa tako dolazi do otuđenosti među ljudima.

Pošto prijateljstva zahtevaju ulaganje vremena i energije, otkazivanje planova zarad gledanja TV-a na kauču s ljubimcem može povrediti osećanja vaših prijatelja.

Zato stručnjaci koji su sproveli ovo istraživanje imaju sjajnu ideju – povedite svog psa i pravac na druženje sa prijateljima. Sigurni smo da i vaši prijatelji vole životinje, uključujući i vašeg psa, što se takođe podrazumeva i za vašeg četvoronožnog prijatelja. Druženje je najbolje kada su svi na okupu!

Komentari (3)

goga

11.04.2020 11:23

naravno ,oni koji nevole moju kucu netrebaju mi za društvo.

Zo

11.04.2020 12:49

Bolest ne bira.

sasa

12.04.2020 13:43

Sve više prelazimo na Američki način života, porodica su žena dete i pas, devojka umesto da vodi dete vodi psa, on joj je i muž i dete, štaće čoveku pas u stanu, da ostavlja dlake i vrši nuždu da smrdi ceo stan na psa, imam i ja psa i ne mrzim životinje ali i ogromno dvorište.Ne druže se sa ludima nego sa životinjama, žalosno je što ih ima sve više, kada ste otišli kod rodbine i prijatelja, a vreme za psa imate.Srbi sram vas bilo preci vam se okreću u grobu.