Pit bul pas
Profimedia
Pit bul pas

Profimedia

Pas, Foto: Profimedia

Državna Veterinarska stanica Ajove potvrdila je “više slučajeva” pasa obolelih od bruceloze, a ova bolest može se preneti sa inficiranog psa na ljude i druge životinje.

Nosorog

Shutterstock

Bolest je došla iz male uzgajivačnice pasa u oblasti Marion, gde su životinje sada pod karantinom i prolaze testiranja. Stručnjaci su stavili u karantin 32 psa iz sporne uzgajivačnice, koji su kupljeni na aukciji i sada čekaju rezultate testiranja. Do tada je ovaj objekat zatvoren na mesec dana.

“Ako su vlasnici nedavno kupili novog, malog psa u uzgajivačnici u oblasti Marion, neka kontaktiraju veterinara”, dodaje se u saopštenju koje prenosi CNN.

Pseća bruceloza može preći i na njihove vlasnike, iako retko, ali je Ministarstvo za poljoprivredu Ajove upozorilo uzgajivače, veterinare i sve koji su imali kontakt sa krvlju, tkivom i telesnim tečnostima tokom koćenja štenadi da su u povišenom riziku i da odu na pregled kod lekara.

Zmija smuk

Profimedia

Naučnici su savetovali nošenje zaštitne odeće, uključujući rukavice i maske, za sve one koji imaju kontakt sa reproduktivnim tkivom zaraženih pasa i pomažu kod koćenja štenadi. Takođe su naveli da je neophodno prati ruke nakon diranja životinje. Ova bolest retko prelazi na ljude, rekli su istraživači Univerziteta Ajova. Za to je potreban blizak kontakt sa zaraženim psima. Infekcija razvija simptome poput gripa, uključujući temperaturu i bol u leđima i zglobovima, a retko pogađa nervni sistem, oči ili srce.

lav

Profimedia