Slon
Tanjug/AP
Slon

Tanjug/AP

Slon, Foto: Tanjug/AP

Samo nekoliko metara dalje ležao je uginuli bivo koji je, takođe, izvučen iz blata, ali su ga napali gladni lavovi, prenosi AP slike iz Zimbabvea koji je pogođenneverovatnom sušom.

Slonovi, zebre, nilski konji, impale, bivoli i mnoge druge divlje životinje suočene su sa nedostatkom hrane i vode u Nacionalnom parku Mana bazeni u Zimbabveu, a naziv parka dolazi od četiri bazena vode koje obično puni reka Zambezi svake kišne sezone i gde tradicionalno divlje životinje piju vodu.

PROČITAJ JOŠ:

Podaci Nacionalnih parkova i Uprave za zaštitu života u divljini u Zimbabveu pokazuju da je u poslednja dva meseca najmanje 105 slonova uginulo u rezervatima za divlje životinje, od kojih većina u Mana bazenima i u drugom još većem nacionalnom parku Hvange.

Mnogo očajnih životinja luta izrazeći iz parkova da u okolini potraži hranu i vodu.

Slon

Tanjug/AP

Slon, Foto: Tanjug/AP

Mana bazeni, svetska baština Uneska, u ovo doba godine uobičajeno su izloženi velikim vrućinama i suši, ali je ove godine situacija daleko gora jer su prošlogodišnje kiše bile nedovoljne.

Čak je tok reke Zambezi smanjen.

Suša u južnoj Africi, međutim, pogađa i ljude, pa se procenjuje da bi glađu moglo da bude pogođeno čak 11 miliona ljudi u devet zemalja regiona, o čemu govore i podaci Svetskog programa za hranu, koji, inače, planira veliku distribuciju hrane.

Slon

Tanjug/AP

Slon, Foto: Tanjug/AP

U zemljama južne Afrike normalne količine padavina zabeležene su tokom samo jedne od poslednjih pet sezona, naveo je Svetski program za hranu.

Sezonske kiše očekuju se uskoro, ali zvaničnici parkova i ljubitelji divljih životinja plaše se da će prevelik broj životinja uginuti pre toga, pa donose hranu kako bi pomogli najugroženijim, a izuzetno teški uslovi ubedili su vlasti u parku da napuste svoju uobičajenu politiku neintervenisanja.

BONUS VIDEO: