Pas
Promo
Pas

Promo

Foto: Promo

Zima je na pragu, a niske temperature praćene mrazom, padavinama i oštrim vetrom, rizične su za pse. Tokom zimskih meseci kucama treba mnogo više nege i pažnje nego tokom ostalih perioda godine. Iako još nije baš zahladnelo, mi vas uz pomoć Snežane Bošnjak Šakić iz udruženja „Pet mondo“ na vreme pripremamo da o svom ljubimcu brinete na najbolji mogući način. Evo o čemu sve treba da povedete računa.

Obratite pažnju na dlaku

Snežana ističe da je potpuno pogrešno mišljenje da psi koji se inače uređuju šišanjem zimi moraju da imaju dužu dlaku da im ne bi bilo hladno.

- Većina pasa ima svoju zimsku i letnju poddlaku koja ih štiti od hladnoće bez obzira na to da li je ona duga ili kratka. Zimi im raste gušća dlaka, a i njihovo telo bolje čuva i reguliše toplotu nego ljudsko. Rasni psi kao što su malamuti, samojedi ili sibirski haskiji, lakše podnose zimski period, sneg i led, ali i njima treba nega. Psi koji imaju kraću dlaku zahtevaju mnogo više pažnje, a ako imate mladog ili veoma starog psa, imajte u vidu da su oni vrlo osetljivi na hladnoću - kaže naša sagovornica.

Pas

Promo

Foto: Promo

Higijena tokom padavina

Najvažnije je da pas nikad ne bude mokar, kako bi poddlaka mogla da sačuva toplinu tela.

- Dugodlake pse nakon igre po kiši ili u snegu treba po povratku iz šetnje osušiti peškirom ili fenom da se dlaka ne bi danima sušila. Po potrebi nekoliko puta nedeljno možete iščetkati dlaku psa. Takođe, vodite računa da šape budu uvek suve, jer su one najosetljivije, pošto ako je napolju hladno, a šape mokre, može doći do promrzlina - naglašava Snežana.

Ishrana

Kad temperatura padne ispod nule, psu je potrebno više hrane nego za vreme letnjeg perioda.

- Ako sami kuvate hranu za psa, vodite računa da mu obezbedite vitaminske dodatke u vidu suplemenata. Ukoliko psu dajete granule, onda nećete imati takve brige jer one sadrže sve potrebne hranjive materije. Kako leti, tako je i zimi važno da psu menjate vodu i po nekoliko puta na dan, naročito ako je napolju temperatura ispod nule, da biste izbegli smrzavanje vode. Takođe, zimi izbegavajte metalne posude, pošto se one mogu psu zalepiti za jezik. Koristite samo plastične - kaže naša sagovornica.

Pas

Promo

Foto: Promo

Od grudvanja do bolesti

Izbegavanje naglih izlazaka iz toplog u hladno i kratki boravak napolju uz pravilnu brigu najbolji je način da kućni ljubimci ostanu zdravi tokom zime.

- Najčešća greška koju vlasnici u igri čine i nisu toga svesni jeste grudvanje sa psom. Sneg osim što je hladan, može u sebi sadržati i bakterije, viruse i parazite jer je većina njih otporna na hladnoću - tako da je to najbrži način da vaš ljubimac dobije upalu grla, pa čak se i teže razboli - kaže Snežana.

Pas

Promo

Foto: Promo

Pomozimo zajedno

Dnevni list „Alo!“ i „Pet mondo“ pokreću zajedničku kampanju za udomljavanje i pomoć psima i mačkama na teritoriji Srbije. Ako želite da udomite nekog ljubimca ili da pomognete na bilo koji drugi način, možete da se javite na Fejsbuk stranicu „Pet monda“.