Agresivni pas
Shutterstock
Agresivni pas

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pojedinim rasama agresija je urođena, ali ako se one na vreme socijalizuju, štitiće svoju porodicu samo kada je to neophodno. Do problema najčešće dolazi u porodicama koje svesno utiču na svog kućnog ljubimca da postane agresivan, pa takav pas onda neretko napada ljude i druge životinje.

PROČITAJTE I:

 

Prema rečima Snežane Bošnjak Šakić iz Udruženja „Pet mondo“, jedan od najznačajnijih koraka je prepoznavanje okidača i situacija u kojima postoji mogućnost za agresivnu reakciju psa.

- Važno je da naučite i da prepoznate govor tela kod psa koji najčešće ukazuje na moguće agresivno ponašanje. Neki od signala su ukočeno telo, kostrešenje dlake, oblizivanje, režanje, pokazivanje zuba, fiksiranje pogleda prema osobi, drugoj životinji ili predmetu. Posmatranjem ponašanja psa moći ćete na vreme da sprečite incident jer zaista su retke situacije u kojima pas ujeda bez ikakvog upozorenja, što bi rekli, iz čista mira - ističe Snežana i dalje navodi najčešće razloge agresije.

PAS, ŽENA, LJUBAV

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Deca

Brzi i nepredvidivi dečji pokreti, povlačenja psa za rep ili uši, vriska i cika mogu izazvati negativnu reakciju.

- Kao i ljudima, i psima treba dati prostora dok jedu ili spavaju. Stoga se ne treba čuditi, ni osuđivati psa ukoliko pokuša da pobegne ili ukoliko zalaje jer je u ovom slučaju malo dete, ma koliko slatko bilo, izvor agresije - ističe Snežana.

PREPORUČUJEMO:

 

Prebrzo približavanje

Pokušaj da pomazite psa po glavi ili gornjem delu tela, na način koji je za njega neočekivan, može biti vrlo neugodan i izazvati neprijatnost i agresiju.

- Ako primetite da se vaš pas u takvim situacijama ponaša drugačije nego inače, upozorite ostale ljude, naročito decu, da mu se ne približavaju naglo i da nipošto ne uzimaju njegove igračke ili hranu. Psi instinktivno reaguju na nagle pokrete i može se desiti da vas iz straha gricnu za ruku, kao opomenu - naglašava naša sagovornica.

Pomozimo zajedno

Dnevni list „Alo!“ i „Pet mondo“ pokreću zajedničku kampanju za udomljavanje i pomoć psima i mačkama na teritoriji Srbije. Ako želite da udomite nekog ljubimca ili da pomognete na bilo koji drugi način, možete da se javite na Fejsbuk stranici „Pet monda“.

Točkovi

Psi trče za automobilima iz istog razloga iz kojeg trče i za ljudima koji trče ili voze bicikl, mačkama, malim životinjama i drugim psima - ili da bi se igrali ili da bi lovili. Brzi i pokretni objekti, koji su za psa novi i nepoznati, mogu izazvati paniku i lajanje.

 

 

Odbrana teritorije

Psi uglavnom imaju više samopouzdanja kada se nalaze na svojoj teritoriji, zbog čega mogu pokazati agresivnost, naročito ukoliko nepoznata osoba ulazi u njihovo dvorište ili kuću.

Pas kućni ljubimac čovek maženje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nedovoljna fizička aktivnost

Postoje i vlasnici koji psa uglavnom drže u boksu za ili ga stave na lanac.

- Psi su društvena bića koja traže interakciju sa ljudima i drugim životinjama, pa im intenzivno ili dugoročno sputavanje za kretanja može ozbiljno naškoditi i u fizičkom i u psihičkom smislu. Prijateljski i miran pas koji je stalno vezan postaje nervozan, nesrećan i često agresivan - završava Snežana.

Dva dečaka su se igrala kada se pitbul zaleteo i ščepao jednog za GLAVU, a onda je vriske čuo komšija tinejdžer!

AUTOR: Srbija danas; D.K. DATUM I VREME: 29.07.2019. 11:42 Šestogodišnji Mejson L. i dvojica njegovih komšija igrali su se ispred kuće u Konrou, Teksas, kad je pritrčao odbegli pitbul i napao dečaka. Pit bul pas, Foto: Profimedia Pitbul je zgrabio mališana za glavu.

 

BONUS VIDEO:

POKAZALA LUKS STAN Voditeljka “Parova” Anđela Lakićević otvorila vrata svog doma!