Flamingosi
Shutterstock
Flamingosi

Shutterstock

Flamingosi, Foto: Shutterstock

Sposobnost da proizvode mleko kojim hrane svoje mladunce, jeste osobina koja sisare razlikuje od životinja.

Većina ptica svoje mlade hrani visoko-proteinskim insektima, ili u slučaju grabljivica, mesom glodara.

Međutim, studije su pokazale da neke ptice, kao što su golubovi, flamingosi i carski pingvini, i to i mužjaci i ženke, takođe mogu da proizvedu "mleko" kojim hrane svoj mladunce.

Flamingosi su monogamne životinje. Kada pronađu patnera, grade gnezdo i u njega polažu jedno veliko jaje. Kada se izlegne i mama i tata ga hrane mlekom selećih devet meseci.

Zov mladunca u mozgovima roditelja stimuliše oslobađanje prolaktina – istog hormona koji podstiče laktaciju kod žena – od kojeg ćelije u grlu roditelja otiču i ispuštaju sekret magične formule. A interesantno je da u procesu laktacije flamingosi gube boju. Do prestanka dojenja, perje ovih egzotičnih ptica postaje gotovo potpuno belo.

Mleko flamingosa, bogatije proteinom i masnije od ljudskog mleka, ima "konzistenciju kravljeg sira", kaže Pol Rouz, istraživač flamingosa sa Univerziteta Egzeter u Velikoj Britaniji, a prenosi Nedeljnik.

Mleko flamingosa je jarko ružičaste boje jer ga roditelji opskrbe istim pigmentima, karotenoidima, koji su zaslužni za boju krila flamingosa i koji su, u isto vreme, antioksidanti.

Iako je u pitanju proces koji nauci, ali i ljubiteljima ovih ptica nije nepoznat, snimak koji se pojavio na društvenoj mreži Instagram izazavao je neverovatan broj reakcija.