Medved
Shutterstock
Medved

Shutterstock

Medved, Foto: Shutterstock

Medvedica sa dva medvedića, koja je početkom godine izazvala paniku kod seljana Gornjih Komarica nadomak Kragujevca i napadala im ovce, sada je unela strah kod meštana Gornjeg i Donjeg Miševića i Lozovika kod Jagodine. Oni misle da je reč o istoj medvedici, koja u potrazi za hranom, dolazi do samih rubova ovih sela, prenose Novosti.

Njena rika im, kažu, ledi krv u žilama. Gljivari se ne usuđuju da idu u šumu po pečurke, a poljoprivrednici strahuju za ovce i pčelinjake.

“Na ovim prostorima nikada nije bilo medveda. Ni moj deda ne pamti da ih je bilo. Kada nas je šumar upozorio da se na planini Bešnjaji pojavio medved i da proverimo naša stada ovaca, otišao sam na šumsku livadu, udaljenu oko tri kilometra od sela, na kojoj su mi ovce na ispaši. Imao sam 23 ovce, a tri su mi falile. Počeo sam da ih tražim, a onda sam u blatu naišao na otisak medveđe šape i na ostatke ovaca. Slikao sam trag i obratio se policiji i Opštini za nadoknadu štete, jer jedna ovca vredi 150 evra”, kaže Marko Dimitrijević iz Donjeg Miševića.

On dodaje da se selo Gornje Komarice graniči sa Miševićem i da su oba sela u blizini Bešnjaje.

“Medvedica, koja je prilično velika, šeta od sela do sela. Lovac, koji je u Donjem Miševiću postavio kameru da bi video koja divljač noću dolazi na hranilište, bio je zaprepašćen kada je na snimku video medvedicu. Devojka iz istog sela otišla je na groblje, ali kada je videla medvedicu, ispustila je mobilni i pobegla kući. Viđali su je i na brdu Laz, koje je na samo 500 metara od moje kuće, kao i u napuštenoj vikendicu i na samom rubu sela. Kum me je vodio da mi pokaže drvo o koje se češala i oštrila kandže, a komšija, koji je pošao u šumu da bere pečurke, čuo je njenu riku i trkom se vratio u selo”, veli Blagoje Blagojević iz Lozovika za Novosti.

 

Privukla je tišina?

Blagojević kaže da su srne, jeleni i divlje svinje uobičajeni stanovnici tog prostora, ali ne i medvedi. On smatra da se medvedica osmelila da silazi do sela tokom zabrane kretanja zbog epidemije kovida 19, jer je okolinom vladala tišina.

“Tokom vanrednog stanja lisice i šakali su se slobodno kretali obodom sela. Međutim, medvedica, posebno kada ima mlade, ume da bude veoma agresivna, pa je normalno da se meštani našeg, ali i sela Gornjeg i Donjeg Miševića, plaše da ih ne napadne. Mi se zaključavamo u prvi sumrak”, iskren je Blagojević.