PAS, ŽENA, LJUBAV
Shutterstock, ilustracija
PAS, ŽENA, LJUBAV

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Sidneju otkrila su zapanjujuće rezultate.

Naziv "čovekov najbolji prijatelj" psi su dobili sa razlogom. Oni imaju naviku da ti se uvuku u srce i dušu i za čas posla postanu deo porodice. Daju nam bezuslovnu ljubav i privrženost svaki dan. Za uzvrat mnogi su spremni da urade sve kako bi njihov kućni ljubimac dobio najbolju moguću negu.

Činjenica da naš najbolji prijatelj neće živeti koliko i mi veoma je bolna. Bez obzira koliko ih negujemo i pazimo, realno je da oni žive nedovoljno dugo. Gubitak psa za svakoga je neverovatno bolan.

Da li postoji mogućnost da se pripremimo za gubitak psa?

Povezane teme:

Istraživači sa sidnejskog univerziteta zapitali su se da li boja krzna vašeg kućnog ljubimca može da otkrije dužinu njegovog života? Istraživanje je sprovedeno na preko 3000 pasa raznih rasa i boja krzna. Od žutog do smeđeg i crnog. Iznenađeno su zaključili da se skoro svaka bolest "oslikava" na njihovom krznu.

Psi sa smeđom dlakom ili krznom boje čokolade imali su prosečan životni vek 10 % kraći od pasa sa crnom ili žutom bojom krzna koji su živeli prosečno 12 godina. Smeđi psi su takođe skloniji infekcijama uha kao i kožnim bolestima.

Takođe, istraživači su zaključili da boja krzna nije presudna za životni vek pasa. Skraćen životni vek današnjih krznenih ljubimaca najčešće je uzrokovana gojaznošću.

Studija sprovedena u Sidneju otkrila je da su možda psi sa smeđim krznom skloniji infekcijama uha i kožnim bolestima, ali psi svih boja krzna i rasa skloni su gojaznosti. Od 3000 pasa koji su učestvovali u istraživanju, čak 8,8% njiih bilo je gojazno. Debeo pas može biti ljubazan, ali zato ima sve vrste zdravstvenih problema koje su uslovljene i visokim krvnim pritiskom.

Pročitajte još: