Libija, Tripoli, luka
Twitter/Printscreen
Libija, Tripoli, luka

Twitter/Printscreen

Libija, Tripoli, luka, Foto: Twitter/Printscreen

 

Video snimci prizora prikazuju naizgled beskrajno stado kamila kako šetaju iz prestonice, s tim da su kamile odvedene zapadno do grada Zavije, oko 45 km izvan Tripolija.

Snage bezbednosti uspostavile su blokade puta kako bi osigurale siguran prolazak kamilama. Međutim, prema rečima izvora, oko 125 životinja je ukradeno od strane lokalne milicije na ovom putu.

Kamile su, kako se izveštava, kupili po povoljnim cenama od jednog biznismena. Prema Rojtersu, prvobitno su kamile bile prevožene kamionom u zapadni grad. Međutim, granatiranje u Tripoliju je pokvarilo planove.

Populacija divljih kamila postala je glavni problem za zemlju poslednjih meseci zbog neobično vrućih temperatura izazvanih intenzivnim požarima, jer su životinje počele da ulaze u ljudska naselja i oštetile infrastrukturu, zgrade i lokalno rastinje u očajničkoj potrazi za vodom. Požari i najezda divljih životinja su naterali australijsku vladu da oduzme preko 10.000 kamila koje su preplavile područja pogođena sušom u južnoj Australiji, a pokolj je izvršen iz helikoptera.

Skoro deceniju dug građanski rat u Libiji postao je još gori poslednjih nedelja kada su turske trupe i plaćenici počeli da pristižu u zemlju. U četvrtak je Halifa Haftar, zapovednik snaga, upozorio da su napori Turske da poveća snagu vlade u Tripoliju uz tursku opremu i plaćenike kršenje primirja, te upozorio da Libijci imaju pravo da se suprotstave turskoj agresiji.

Nekada jedna od najbogatijih zemalja u Africi, Libija je u teškom građanskom sukobu koji je počeo 2011. godine nakon svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg libijskog vođe Moamera Gadafija, u vojnoj kampanji koju su podržale vazdušne snage NATO. Od tada, zemlja se pretvorila u poprište na kojem se milicije, kriminalne bande i teroristi bore za prevlast. Severnoafrička država sada ima dve vlade koje se takmiče - istok kontroliše izabrani parlament, a zapad GNA, koju podržavaju UN i Evropska unija.