Koala
Youtube Printscreen
koala, Foto: screenshot

Predsednica australijske fondacije Koala Debora Tabart procenjuje da je od požara stradalo više od 1.000 koala i da je 80 odsto njihovog staništa uništeno.

Nedavni požari, zajedno s dugotrajnom sušom i krčenjem šuma, doveli su do toga da koale, po rečima stručnjaka, postaju "funkcionalno izumrle", piše Forbs.

Koala, Foto: screenshoot/Youtube

Funkcionalno istrebljenje je kada populacija postane toliko ograničena da više ne igra značajnu ulogu u svom ekosistemu i populacija više nije održiva. Iako neke jedinke mogu da se razmnožavaju, ograničen broj koala čini dugoročnu održivost vrste malo verovatnom i čini je veoma podložnom bolestima.

Krčenje šuma i požari uništavaju glavni izvor prehrane koala, stablo eukaliptusa. Odrasla koala dnevno pojede do dva kilograma lišća eukaliptusa kao glavni sastojak u ishrani. Da bi se biljke eukaliptusa oporavile posle požara potrebno je nekoliko meseci, što ne ostavlja prikladan izvor hrane za koale, tako da mnoge umiru od gladi.

Bolnica za koale Port Makveri sakuplja donacije kako bi pomogla u lečenju povređenih koala. Do danas je prikupljeno 1,33 miliona australijskih dolara, od preko 30.000 donatora.

Deo njihovih napora je da se postave stanice za piće za koale u područjima koja su opustošena požarima. Sredstva će se takođe koristiti za "Arku koala“, odnosno utočište za koale povređene u požarima.