KUCA I MACA POD ISTIM KROVOM? Evo kako možete naučiti psa i mačku na zajednički život i navesti ih da se zavole!

Izreka da su pas i mačka iskonski neprijatelji proširila se u društvu i stvorila uverenje da se te dve vrste ne slažu.

Pas i mačka, kućni ljubimci
Foto: Shutterstock

Međutim, veterinari smatraju da se tolerancija između kuce i mace može naučiti naročito ako su zajedno odrasli ili ako su odmalena socijalizovani sa drugim životinjskim vrstama.

 

Snežana Bošnjak Šakić iz Udruženja „Pet mondo“ savetuje da pre nego što donesete odluku da dovedete mačku u dom u kojem već živi pas treba da razmislite o tome koliko dobro poznajete svog psa.

I DOBRU I U ZLU Njegov gazda se osam godina borio sa rakom. Bili su zajedno i u smrtnom času, a onda, samo 15 minuta nakon što je mladić (25) izdahnuo... (FOTO)

Mačka čovek kućni ljubimac
Foto: Shutterstock

- Kuce koje nikada nisu živele ili se družile sa mačkama mogu različito reagovati - neke će hteti da se igraju, druge će ignorisati mačku, a treće će mačku doživeti kao plen i poželeće da je ulove. Analizirajte situacije ranijeg kontakta vašeg psa sa mačkama. Postoje psi koji žive sa mačkama, ali koji jure sve druge mačke na ulici, a postoje i oni koji mačke, ali i sve druge životinje, love sa ciljem da ih ubiju. Sa odraslim psima koji nisu naviknuti na život sa mačkama, a koji imaju izražen nagon za hvatanjem i ubijanjem plena, ne treba rizikovati - ističe Snežana.

PUĆI ĆE VAM SRCE! Pas Leja se zatrčala ka moru i počela da laje iz sve snage! Vlasnik je prišao i zatekao tužan prizor, a onda se dogodila magija! (VIDEO)

Pomozimo zajedno

Dnevni list „Alo!“ i „Pet mondo“ pokreću zajedničku kampanju za udomljavanje i pomoć psima i mačkama na teritoriji Srbije. Ako želite da udomite nekog ljubimca ili da pomognete na bilo koji drugi način, možete da se javite na Fejsbuk stranici „Pet monda“.

 Ona dodaje da mačke još teže od pasa prihvataju društvo drugih životinja i da im treba mnogo više vremena da prihvate novopridošlog psa sa kojim iznenada treba da dele dom.

Odvojte ih prvi put

Kada nova životinja tek dođe u vašu kuću, staru odvojte u posebnu prostoriju.

 

- Tako ćete izbeći fizički kontakt i dopustiti im da se prvo naviknu na mirise i zvuke. Vodite računa da životinja koju ste odvojili ima sve što joj treba (igračke, kutiju s peskom, hranu i vodu) i da joj posvećujete dovoljno pažnje. Postupno otvarajte vrata kako biste omogućili kratak kontakt - objašnjava Snežana.

 

Upoznavanje

Veoma je važno da prvi susret bude pozitivno iskustvo, prvo upoznavanje ne treba forsirati.

DVE GODINE SANJA SAMO NA VAS Ovo je psić najslađeg imena i jedva čeka vlasnika da ga pozove po njemu! Dugo je patio, a sada mu treba samo jedno (FOTO, VIDEO)

Pas kućni ljubimac čovek maženje
Foto: Shutterstock

- Kada procenite da su se i pas i mačka navikli na prisustvo onog drugog, upoznajte ih tako što će pas biti na povocu. Na pristojnoj udaljenosti možete im davati poslastice. Nagrađivanje će ih naučiti da se dobre stvari događaju kad je druga životinja u blizini. Poslastice koristite da biste naučili mačku da se ne boji psa, a psa da se lepo ponaša kad je mačka u blizini. Ukoliko se pas uzbudi, ne vičite na njega i ne kažnjavajte ga, već ga smirite. Svaki vid kažnjavanja može da izazove još gore reakcije jer će pas vašu reakciju povezati sa prisustvom mačke - kaže naša sagovornica.

"HOĆU SAMO DA GA ZAGRLIM" Dva dečaka su se igrala kada se pitbul zaleteo i ščepao jednog za GLAVU, a onda je vriske čuo komšija tinejdžer!

Bezbednost

Vremenom, ukoliko zaključite da su se pas i mačka navikli jedno na drugo, možete ih postepeno ostavljati same.

- Morate paziti da to bude vrlo postupno - prvo na nekoliko sekundi, pa na pola minuta, a onda polako produžavajte vreme kada su zajedno. Ako postoji bar malo sumnje u to da bi moglo doći do konflikta, kada niste kod kuće možete nastaviti da mačku i psa držite u odvojenim prostorijama.

Medved od 150 kila prošao kroz SERIJU NEMOGUĆIH PREPREKA, i zbrisao u šumu, cela Italija na nogama! Potera u toku!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 19.07.2019. 14:29 Italijanski rendžeri su u potrazi za medvedom koji je uspeo da savlada nemoguće prepreke pa su ga zbog toga prozvali M49. Medved, Foto: screenshoot/Facebook Ovaj, kako ga rendžeri zovu, genije za beg, uspeo je da se popne preko nekoliko žica pod elektronaponom i prepreke visoke četiri metra u parku za divlje životinje na severu Italije, a posle toga je nestao u šumi.

 

BONUS VIDEO:

Najbolje obučen muškarac u Srbiji

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi