Pas i mačka, kućni ljubimci
Shutterstock
Pas i mačka, kućni ljubimci

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Međutim, veterinari smatraju da se tolerancija između kuce i mace može naučiti naročito ako su zajedno odrasli ili ako su odmalena socijalizovani sa drugim životinjskim vrstama.

PROČITAJTE I:

 

Snežana Bošnjak Šakić iz Udruženja „Pet mondo“ savetuje da pre nego što donesete odluku da dovedete mačku u dom u kojem već živi pas treba da razmislite o tome koliko dobro poznajete svog psa.

Mačka čovek kućni ljubimac

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Kuce koje nikada nisu živele ili se družile sa mačkama mogu različito reagovati - neke će hteti da se igraju, druge će ignorisati mačku, a treće će mačku doživeti kao plen i poželeće da je ulove. Analizirajte situacije ranijeg kontakta vašeg psa sa mačkama. Postoje psi koji žive sa mačkama, ali koji jure sve druge mačke na ulici, a postoje i oni koji mačke, ali i sve druge životinje, love sa ciljem da ih ubiju. Sa odraslim psima koji nisu naviknuti na život sa mačkama, a koji imaju izražen nagon za hvatanjem i ubijanjem plena, ne treba rizikovati - ističe Snežana.

Pomozimo zajedno

Dnevni list „Alo!“ i „Pet mondo“ pokreću zajedničku kampanju za udomljavanje i pomoć psima i mačkama na teritoriji Srbije. Ako želite da udomite nekog ljubimca ili da pomognete na bilo koji drugi način, možete da se javite na Fejsbuk stranici „Pet monda“.

 Ona dodaje da mačke još teže od pasa prihvataju društvo drugih životinja i da im treba mnogo više vremena da prihvate novopridošlog psa sa kojim iznenada treba da dele dom.

Odvojte ih prvi put

Kada nova životinja tek dođe u vašu kuću, staru odvojte u posebnu prostoriju.

 

- Tako ćete izbeći fizički kontakt i dopustiti im da se prvo naviknu na mirise i zvuke. Vodite računa da životinja koju ste odvojili ima sve što joj treba (igračke, kutiju s peskom, hranu i vodu) i da joj posvećujete dovoljno pažnje. Postupno otvarajte vrata kako biste omogućili kratak kontakt - objašnjava Snežana.

PREPORUČUJEMO:

 

Upoznavanje

Veoma je važno da prvi susret bude pozitivno iskustvo, prvo upoznavanje ne treba forsirati.

Pas kućni ljubimac čovek maženje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Kada procenite da su se i pas i mačka navikli na prisustvo onog drugog, upoznajte ih tako što će pas biti na povocu. Na pristojnoj udaljenosti možete im davati poslastice. Nagrađivanje će ih naučiti da se dobre stvari događaju kad je druga životinja u blizini. Poslastice koristite da biste naučili mačku da se ne boji psa, a psa da se lepo ponaša kad je mačka u blizini. Ukoliko se pas uzbudi, ne vičite na njega i ne kažnjavajte ga, već ga smirite. Svaki vid kažnjavanja može da izazove još gore reakcije jer će pas vašu reakciju povezati sa prisustvom mačke - kaže naša sagovornica.

Bezbednost

Vremenom, ukoliko zaključite da su se pas i mačka navikli jedno na drugo, možete ih postepeno ostavljati same.

- Morate paziti da to bude vrlo postupno - prvo na nekoliko sekundi, pa na pola minuta, a onda polako produžavajte vreme kada su zajedno. Ako postoji bar malo sumnje u to da bi moglo doći do konflikta, kada niste kod kuće možete nastaviti da mačku i psa držite u odvojenim prostorijama.

Medved od 150 kila prošao kroz SERIJU NEMOGUĆIH PREPREKA, i zbrisao u šumu, cela Italija na nogama! Potera u toku!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 19.07.2019. 14:29 Italijanski rendžeri su u potrazi za medvedom koji je uspeo da savlada nemoguće prepreke pa su ga zbog toga prozvali M49. Medved, Foto: screenshoot/Facebook Ovaj, kako ga rendžeri zovu, genije za beg, uspeo je da se popne preko nekoliko žica pod elektronaponom i prepreke visoke četiri metra u parku za divlje životinje na severu Italije, a posle toga je nestao u šumi.

 

BONUS VIDEO:

Najbolje obučen muškarac u Srbiji