devojka, pas, kućni ljubimac
shutterstock
devojka, pas, kućni ljubimac

shutterstock

Foto: shutterstock

Svakodnevno nam se javljaju potencijalni udomitelji koji žele da udome kucu ili macu, ali ne znaju na šta sve treba da obrate pažnju pri udomljavanju. Slede četiri pitanja koja treba da postavite sebi pre nego što se odlučite da usvojite psa.

1. Da li će vas pas koji je već imao vlasnike prihvatiti i zavoleti?

Svi oni koji su udomili odrasle pse mogu potvrditi da i oni zavole novog vlasnika i privrženi su. Poslušni su onoliko koliko uložite u njihovo dalje vaspitanje i trening. U nekoliko poslednjih istraživanja koja se bave ponašanjem pasa potvrđeno da se psi jednako emocionalno vezuju za sve vlasnike koje imaju u toku života.

Pas kućni ljubimac čovek maženje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

2. Da li možete da odgajate štene?

Svako štene, bez izuzetka, traži neko vreme da se nauči da obavlja nuždu van kuće ili na peleni. Dakle, treba ga izvoditi napolje svakih sat-dva, to jest svaki put kada jede, pije, nakon igre, buđenja... Takođe, svako štene mora da prođe period kada mu ispadaju mlečni zubi. U tom razdoblju mogu da pregrizu kablove, da oglođu noge od stolice ili stola... Naravno, štene treba da prođe period socijalizacije u kojem se navikava na druge zvukove, druge pse i ljude. To je proces koji traje mesecima i morate se naoružati strpljenjem.

Pas i mačka, kućni ljubimci

Shutterstock

Foto: Shutterstock

3. Da li članovi udruženja ili pojedinci koji udomljavaju psa dolaze da provere uslove u kojima bi pas živeo?

Najčešća pitanja koja će vam većina udruženja postaviti i koja i sami sebi morate postaviti pre nabavljanja ljubimca su:

- Da li ste spremni da promenite svoje životne navike? To znači: ranije ustajati i šetati psa po kiši, snegu, vetru i svakodnevno mu obezbediti bar dve do tri šetnje.

- Koliko ste odsutni od kuće tokom dana? Hoće li pas po ceo dan biti sam? Šta će biti kada otputujete, da li će ići sa vama ili će se neko o njemu brinuti?

- Da li ste spremni da snosite veterinarske troškove i troškove za hranu za vašeg psa?

- Imate li decu i koliko imaju godina? Deca mogu biti odlični prijatelji vašem novom ljubimcu i obrnuto, ali mala deca znaju u igri biti i nenamerno gruba, pa u nekim slučajevima pas može uzvratiti ugrizom ili ogrebotinom.

- Da li imate još kućnih ljubimaca? Jeste li ih imali do sada i šta se s njima dogodilo?

Dolazak radnika azila treba da doživite kao sjajnu priliku da ih ispitate o detaljima u vezi sa psom kojeg želite da udomite, kao i da dobijete savet kako da se najbolje pripremite za dolazak novog člana porodice.

Kučići Štenad Štenci Psi Psići Pas Kućni ljubimac ljubimci

Shutterstock

Foto: Shutterstock

4. Da li je već bilo pokušaja udomljavanja ovog psa i zašto je vraćen?

Dešava se da ljudi koji udomljavaju psa naprave pogrešnu procenu ili da se pas ne prilagodi na nove uslove. Odgovorno tvrdimo da kada se pas vrati od udomitelja, moguće je da je kriv onaj ko ga je dao na udomljavanje ili onaj ko je udomio psa. Pas ni u jednom slučaju nije kriv.

U Udruženju "Pet mondo" primenjujemo jedinstveni algoritam koji analizira ličnost udomitelja, upoređuje je sa karakterom psa koji traži dom i određuje da li je izabrana životinja najbolji ljubimac za potencijalnog udomitelja.

Iako koristimo savremene tehnološke metode, kada je u pitanju ljudska priroda i sofisticirani algoritam zna da omane, pa smo ove godine i mi imali tri slučaja da su nam potencijalni udomitelji vratili psa i odustali od udomljavanja.

Kada sa azilom ili udruženjem za dobrobit životinja ugovorite sve detalje i odaberete psa, potpisaćete ugovor o udomljavanju u kojem su navedene obaveze i odgovornosti koje imate. Ako ste odlučili da nabavite kućnog ljubimca, u Udruženju "Pet mondo" vas uvek čeka oko 80 životinja i jedna od njih vam može postati prijatelj za ceo život.

Kupanje psa, kućni ljubimac, pas

Shutterstock

Foto: Shutterstock