Istraga, FBI
Printscreen/Youtube
Istraga, FBI

Printscreen/Youtube

Istraga, FBI, Foto: Printscreen/Youtube

U februaru 1960. godine, pokrenuta je jedna od najvećih istraga u istoriji FBI, nakon što je prijavljena otmica Adolfa Korsa III, unuka čuvenog biznismena i vlasnika američke pivare Adolfa Korsa.

Kors je kobnog 9. februara krenuo na posao iz svog doma u Morisonu u Koloradu. Unuk osnivača čuvene fabrike i tadašnji direktor uspešne pivare do kancelarije nikad nije stigao. Njegov automobil pronašao je dostavljač mleka, koji se prethodno iznervirao jer mu je karavan zakrčio put. Nakon što je zatrubio nekoliko puta izašao je iz kombija da se "obračuna" sa vozačem. Prišao je automobilu kojem je radio motor i iz kojeg se čuo radio, ali tada je shvatio da je vozilo prazno, i da u njemu ima tragova krvi. Odmah je alarmirao policiju.

Ubrzo je ustanovljeno da automobil pripada direktoru pivare Kors. Kraj puta je pronađen njegov kačket i još neke lične stvari. Dan kasnije, Korsova supruga Meri koja je sa svoje četvoro dece nestrpljivo čekala bilo kakvu vest o suprugu, dobila je pismo kucano na pisaćoj mašini. Bio je to zahtev za otkup, traženo je 500.000 dolara. Iako je ispoštovala sve što se od nje tražilo, otmičar joj se nikad nije javio.

Usledila je opsežna potraga za milionerom, ali danima policija nije naišla ni na jedan trag. Ipak, nakon što su uzete izjave očevidaca, kockice će početi da se sklapaju i otkriće se da je Korsa oteo Volter Ozborn, odnosno Džo Korbet. Tada je pokrenuta jedna od najvećih potraga u istoriji FBI.

Istraga, FBI

Printscreen/Youtube

Istraga, FBI, Foto: Printscreen/Youtube

Čovek koji je 9. februara oteo, a potom ubio milionera bio je osuđenik za ubistvo, za kojim je policija dve godine tragala jer je pobegao iz zatvora. Naime, 1951. godine je Korbet, tada student medicine, tokom svađe ubio američkog vazduhoplovca. Na kratkom suđenju priznao je ubistvo iz nehata, ali je osuđen na višegodišnju kaznu zatvora u ozloglašenom zatvoru Sen Kventin. Nakon nekoliko godina je, zbog dobrog vladanja, prebačen u ustanovu sa slabijim obezbeđenjem, odakle je uspeo da pobegne. Od policije se krio koristeći lažni identitet Volter Ozborn.

Trag koji ga je povezao sa otmicom

Osam dana nakon što je Kors nestao, u Atlantik Sitiju je pronađen automobil u plamenu. Odmah je bilo jasno da je požar podmetnut. Međutim, vatra nije uništila sve dokaze... Broj motora i šasije otkrili su da automobil pripada Volteru Ozbornu, ali da se polisa vodi na Džozefa Koberta starijeg, oca begunca za kojim je tragala policija.

Kako je taj isti automobil nekoliko svedoka videlo kako se danima uoči otmice mota oko područja gde je Adolf Kors III poslednji put viđen 9. februara, policiji je sve bilo jasno. Ujedno, tragovi zemlje i prašine koje su pronašli forenzičari odmah je "smestilo" automobil na mesto gde je milioner otet.

Područje potrage se samo širilo, od Kalifornije do Atlantik Sitija, Nju Džerzija... Korbet je postao jedan od top 10 najtraženijih begunaca u SAD. Međutim, nedeljama i mesecima nisu uspeli da mu uđu u trag, kao ni njegovoj žrtvi.

Sedam meseci nakon otmice, stigla je vest od koje je porodica Kors strepela. Policija je dobila poziv od grupe planinara koji su u šumi u blizini mesta Sedalija u Koloradu pronašli delove odeće. Ispostaviće se da su to Korsove pantalone, u džepu su pronašli privezak sa natpisom AK III. Nedaleko odatle 11. septembra pronađeni su i njegovi ostaci. Tragovi na jakni, ali i obdukcija pokazali su da je usmrćen sa dva metka u leđa.

Do tada je već ustanovljeno da je zahtev za otkup kucan na Korbetovoj pisaćoj mašini, kao i da je mesecima pre kidnapovanja putem pošte naručio lisice, bukagije, ali i oružje. Nije više bilo dvojbe, Korbet je čovek koji je oteo i ubio milionera. Ubrzo je na ulicama širom SAD bilo polepljeno više 1,5 miliona postera sa njegovim likom, a agenti su nastavili potragu sve dok ga krajem oktobra nisu pronašli u Kanadi. Uhapšen je u Vankuveru u jednom motelu nakon što ga je prijavila žena koja ga je prepoznala sa poternice.

Vlasnica motela ih je pozvala i rekla da je u jednoj od soba odseo čovek koji neverovatno liči na begunca. Rekla je da se dovezao u crvenom "pontijaku". Policija je ispred motela pronašla automobil, a potom su uhvatili i njega. Lisice su mu stavljene na ruke 29. oktobra. Navodno je, kada su mu agenti FBI zakucali na vrata rekao: "Ja sam onaj kojeg tražite, predajem se".

Ubrzo je izručen Sjedinjenim Američkim Državama. Korbet se branio ćutanjem, ali je policija već imala dovoljno dokaza. Osuđen je 1961. godine na doživotnu robiju, ali je pušten uslovno posle 18 godina.