Jelica
RINA
Bjelica

RINA

Jelica, Foto: RINA

ANKETA: Da li ste posetili planinu Jelicu?

 

Udruženje žena „Evgenija”, zajedno sa vrednim Jeličankama, profesorkama, radnicama i domaćicama, naumile su da srede i obeleže šumsku stazu zdravlja preko planine Jelice od manastira Ježevica do Grujinih livada u dužini od 16 kilometara.

„Ideja nam je da pored toga napravimo i stazu za planinski biciklizam, koja bi išla od Gradine od arheološkog nalazišta na Jelici, pa sve do Troglava sa prelepim pogleda na Dragačevo, kao i na moravsku dolinu”, rekla je za RINU Katarina Spasojević, predsednik MZ Ježevica.

Stazu obeležavaju licencirani inženjeri i biće opremljena najsavremenijim elektronskim putokazima kao i za planinski biciklizam i manje izletište na vrhu planine.

„Pratiće i GPS sistem, takoda ćete moći putem telefona u svakom trenutku u šumio da se snađete, kao i da vidite gde se nalazite”, kazala je Spasojević.

Meštani smatraju da je ova eko staza važna, kako za zdravlje, tako i za seoski turizam ovog kraja koji je u povoju.

Idejni tvorac ekološke putanje preko planine Jelice Nataša Vujašević, kaže da je staza bez većeg uspona, te je pogodna za ljude koji nisu u kondiciji, a i za razne pešačke ture edukativnog karaktera, takođe smatra da je pogodnost ta što se može primeniti u školama kroz nastavu obaveznih fizičkih aktivnosti gde se jedan deo nastave održava kumulativno kroz izlete.

Pročitajte još: