Kafa Džezva Šoljica kafe Ratluk
Shutterstock
Kafa Džezva Šoljica kafe Ratluk

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prvi oktobar svake godine je Međunarodni dan kafe, koji se zvanično obeležava od 2015. godine, a prva manifestacija je bila na Expo-u u Milanu u Italiji. Napitak od kafe je jedno od pića koje je veoma popularno širom sveta.

Pročitajte još:

Izveštaj koji je objavila zdravstvena web stranica "Healthline" navodi da postoje određeni koraci za dobijanje zdrave šoljice kafe, od kojih je prvi korak da ne dodajete velike količine šećera u kafu, jer to može prouzrokovati probleme sa zdravljem, što je rezultat visokog sadržaja fruktoze, što dodatno povećava šanse za nastanak bolesti.

ANKETA: Najviše volim da pijem:

 

Stručnjaci su savetovali odabir dobre vrste kafe, jer na tržištu postoje različite vrste, što ukazuje na to da je najbolja ona vrsta koja nema industrijskih pesticida i hemikalija štetnih po zdravlje organizma, a izaziva neke bolesti.

Poželjno je dodati cimet u kafu, jer doprinosi smanjenju glukoze u krvi, holesterola i triglicerida kod dijabetičara.

Kafa

Shutterstock

Kafa, Foto: Shutterstock

Takođe treba izbegavati dodavanje veštačkog šećera u kafu kada je pripremate, jer to može dovesti do povećanja telesne težine, a poželjno je da ga zamenite punomasnim mlekom korisnim za zdravlje kostiju.

Na kraju, preporučuje se dodavanje kakaoa u kafu jer sadrži antioksidante koji pomažu smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Preporučujemo: