"NA PUTU OD KABULA DO VELIKE BRITANIJE STVORILA SE NOVA IDEJA" Proterana iz zemlje, bez para i krova nad glavom postala jedan od najboljih mladih preduzetnika

Na Forbsovoj listi top 30

devojka
Foto: print screen Facebook

Mursal Hedajet pobegla je iz rodnog Avganistana u Veliku Britaniju i tamo je bila potpuno sama i izgubljena. Ipak, ona je rešila da svoj problem pretvori u biznis ideju, zahvaljujući kojoj se našla na listi „Forbes 30 under 30“ u sekciji Društveno preduzetništvo.

Magazin Original, koji izdaje fondacija Novak Đoković, u novom broju donosi priču o uspešnim društveno-odgovornim startapima, koji, iako je socijalno preduzetništvo uglavnom vođeno željom za rešavanje problema, dokazuju da u isto vreme možete i veoma dobro da zarađujete.

Usled migrantske krize u Evropi Mursal Hedajat odlučila je da svoje iskustvo pretvori u biznis ideju - znajući koliko je izbeglicama teško da se uklope u novu sredinu, pokrenula je kompaniju koja obučava i zapošljava one koji su morali da napuste svoje domove.

Osnovala je Chatterbox, online platform za učenje jezika, na kojoj osobe koje su izbegle iz svojih zemalja rade kao onlajn tutori, te drže predavanja grupama, ili čak 1-na-1 na svojim maternjim jezicima.

Korisnici mogu da biraju ko će im biti predavači, te tako se može učiti arapski od inženjera, ili francuski od lekara, a u ponudi je veliki broj ostalih jezika, poput mandarinskog, farsi, turskog, korejskog, indijskog, španskog... Na ovaj način spaja se lepo i korisno – oni koji plaćaju uče jezike, a oni koji im predaju zarađuju i na taj način olakšavaju sebi početak novog života daleko od doma u kom su rođeni i odrasli.

Mursal, koja je rođena u Kabulu, jako dobro zna koliko je teško biti izbeglica i pronaći posao.

- Svi na izbeglice gledaju kao na teret, a meni je bilo muka od toga. I ja sam izbeglica, kao i cela moja porodica, u kojoj je bilo lekara, advokata i inženjera iz Avganistana. Suočili smo se sa istim problemom sa kojim se suočava većina migranata – niko nam nije davao priliku da pokažemo svoje talente. Zato sam je ja napravila sama – kaže ova mlada preduzetnica, koja je, osim Forbsovog, dobila i brojna druga priznanja, poput “MIT Innovator”, “UK Inspiration 50”, dok je Financial Times stavio među 100 najuticajnijih lidera u tehnologiji.

Još sjajnih primera uspešnih društveno-odgovornih startapa možete naći u novom broju Originala, koji besplatno možete preuzeti na ovom linku - ko zna, možda vam se rodi i neka ideja za vaš posao, koji će i pomoći okolini, a i vašem budžetu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi