porodica
Shutterstock
porodica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Klinički psiholog i psihoterapeut Goran Tomin savetuje predvidljivost u organizaciji svakodnevnih aktivnosti, fizičku aktivnost i umereno praćenje vesti...

Klinički psiholog i psihoterapeut Goran Tomin savetuje predvidljivost u organizaciji svakodnevnih aktivnosti, fizičku aktivnost i umereno praćenje vesti i informativnog programa kako bi se u periodu izolacije ili karantina umanjili eventualno negativni efekti po mentalno zdravlje građana.

Tomin smatra da rutina na dnevnom nivou i predvidljivost u planiranju različitih aktivnosti "može biti od velike koristi, u stanju kada se skoro ništa drugo ne može predvideti".

- To je takođe veoma važno i zbog dece. Dakle, rutina u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, od spavanja i obroka, do zabave. Budite fizički aktivni, radite vežbe ili jogu - ističe Tomin u razgovoru za portal Talas.

Preporučuje umereno praćenje vesti i društvenih mreža.

- Družite se u kućama, izvadite prašnjave igre tipa ''Ne ljuti se čoveče'' ili ''Monopol'', igrajte karte. Društvene mreže će vam pomoći da budete u kontaktu, da dajete i primate podršku u odnosu sa voljenim bićima - kaže Tomin te ističe negativnu stranu društvenih mreža, "pogotovo ukoliko postoji veliki broj lažnih vesti i ljudi koji šire paniku i netačne informacije".

Joga

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 - Uz pomoć aplikacija moguće je jednostavno naučiti osnove meditacije, ali i slušati vođene meditacije za specifična stanja. Meditiranje nas drži prisutnima u sadašnjosti, što je jako važno ukoliko nas brinu događaji u budućnosti - napomenuo je Tomin.

Da bi se izbegla anksioznost u većoj meri i negativno raspoloženje, Tomin predlaže fizičku aktivnost.

- Na Jutjubu postoji veliki broj primera vežbi koje se mogu odraditi u stanu, bez dodatne opreme, a brojni fitnes influenseri takođe objavljuju predloge za fizičku aktivnost u kući - rekao je on.

Kaže da je dobar san neophodan "ukoliko želimo da sačuvamo svoj imunitet", kaže Tomin, ali dodaje da on može biti i prva žrtva anksioznosti.

Kafa, šolja

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Ukoliko konzumirate velike količine kofeina, to može doprineti osećaju anksioznosti, kao i izazvati probleme sa spavanjem - naglašava Tomin.

Ukoliko, navodi, anksioznost postane toliko teška da ometa normalno funkcionisanje, konsultacija sa psihologom ili psihoterapeutom je takođe opcija - moguće je pronaći i onlajn psihoterapiju, a tu su i brojne vežbe disanja koje mogu doneti privremeno olakšanje tokom napada panike.

- Dostupna je Nacionalna telefonska linija za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima kojima je potrebna, a otvorene su i linije Instituta za mentalno zdravlje - ukazuje ovaj stručnjak.