Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Saša Janković
Alo / Rajko Ristić
Bojan Pajtić

Alo!/Marko Metlaš

Bojan Pajtić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Bojan Pajtić (Senta, 2. maj 1970) je srpski političar i univerzitetski profesor, bivši predsednik Izvršnog veća i Pokrajinske vlade Vojvodine (2004—2016), bivši predsednik Demokratske stranke (2014—2016) i narodni poslanik posle parlamentarnih izbora 2016.

Oženjen je, i sa suprugom Vesnom ima sinove Andreja i Stefana. Od stranih jezika govori engleski i mađarski a služi se francuskim jezikom.

Pročitajte još:

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1995. godine. Na matičnom fakultetu odbranio je magistarsku tezu pod nazivom Fiducijarni sporazumi kao sredstvo obezbeđenja obligaciono-pravnih potraživanja. Bojan Pajtić je 20. avgusta 2008. na Pravnom fakultetu u Novom Sadu odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti građansko-pravnih nauka pod nazivom "Bračni imovinski ugovori".

Preporučujemo još:

U 2018. godini je boravio na naučnom usavršavanju na Univerzitetu u Hajdelbergu.

Pajtić je član Demokratske stranke od septembra 1996. godine. Ubrzo je postao član Gradskog odbora DS Novi Sad i njen portparol, a potom i predsednik Pokrajinskog odbora DS, član Glavnog odbora DS, član Predsedništva DS i potpredsednik DS. Od 2000. bio je član Izvršnog odbora Skupštine grada Novog Sada, zadužen za opštu upravu i propise. Nakon lokalnih izbora održanih u septembru 2000. godine, izabran je za potpredsednika Izvršnog odbora.

U toku celog skupštinskog saziva 2000-2003. obavljao je dužnost predsednika Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Republike Srbije. Od marta do decembra 2003. bio je Šef poslaničkog kluba „DOS - reforme Srbije“.

Bojan Pajtić, Dragan Đilas

E-Stock

Bojan Pajtić, Dragan Đilas, Foto: E-Stock

Od novembra 2004. predsednik je Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine a 16. jula 2008. ponovo je reizabran na tu funkciju. Nakon izbora 2016. godine, na ovom mestu zamenjuje ga Igor Mirović iz Srpske napredne stranke.

Na XI skupštini DS, 22. februara 2004, i na XII Skupštini, 18. februara 2006, izabran je za potpredsednika Demokratske stranke, a na XV skupštini DS, 25. novembra 2012, izabran je za zamenika predsednika. Na XVIII vanrednoj skupštini DS-a, koja je održana 31. maja 2014, izabran za predsednika Demokratske stranke.

Juna 2016. u otvorenom pismu članovima DS-a i medijima lider Demokratske stranke Bojan Pajtić predlaže da se ta partija založi za ulazak Srbije u NATO, uz objašnjenje da je DS bio u „zabludi da ovako mala zemlja može sebi da priušti luksuz balansiranja između Istoka i Zapada”. Na unutarstranačkim izborima u DS-u, održanim 24. septembra 2016. Bojan Pajtić je osvojio 16,09% glasova i završio na trećem mestu, iza Zorana Lutovca (19,8%) i Dragana Šutanovca (59%). Sledećeg dana podneo je neopozivu ostavku na dužnost šefa poslaničke grupe DS-a. Bojan Pajtić je preko društvenih mreža podneo ostavku na mandat narodnog poslanika u znak podrške studentima. Bojan Pajtić je na svom Tviter nalogu napisao da daje „neopozivu ostavku na mandat narodnog poslanika u znak podrške našim studentima”.

Iako je izašao iz politike, neprestano se oglašava na društvenim mrežama gde redovno komentariše tekuća zbivanja na srpskoj političkoj sceni, kao da nikada nije ni odlazio.

Sudeći po njegovim objavama, moglo bi se reći da mu medijska pažnja itekako nedostaje.