"IMA IZUZETNO IZOŠTRENA ČULA, IZBEGAVA SUSRET SA LJUDIMA, IMAMO I SNIMKE" Dva lovca još uvek prepričavaju bliski susret u dubini šume. Išli u lov, a naleteli na njega! (FOTO)

Nije svejedno.

Medved
Medved, Foto: RINA/Printscreen

Medvedi u Dragačevu još uvek nisu zaspali. U prilog tome ide i činjenica da je dvojici lovaca u selu Gornji Dubac, upravo ova životinja presekla put.

 

- Bio je na hranilištu i pobegao ispred njih. Ljudi se retko sreću sa medvedom pošto on ima izuzetno izoštrena čula, izbegava susret sa narodom, ali često viđamo tragove. Imamo i snimke na kamerama, noćne, koji su zabeležili dolazak na hranilište - izjavio je za RINU, Božidar Boban Rudinac, predsednik Lovačkog društva "Kaona" u gornjem Dragačevu, koje pokriva prostor od deset hiljada hektara.

Medved
Medved, Foto: RINA

Nekoliko dana pre ovog slučaja, lovci su u selu videli mečku sa mečetom, a Gornji Dubac sa svojih 200 stanovnika na 800 metara nadmorske visine sigurno je među najbogatijim u Srbiji po broju velikog, ali i sitnijeg zverinja.

- To je kod nas redovno stanje, iznosimo hranu, obilazimo teren i izuzetno smo zadovoljni brojnošću divljači. Na malom prostoru u našem selu kreće se sedam medveda, šest vukova i 80 divljih svinja, od nazimadi do krmača i veprova. Brojna je i srneća divljač, jer u čitavom Dragačevu ima čak više od 1.400 grla - ističe Rudinac.

Medved
Medved, Foto: RINA

U ovom kraju i fazani su brojni, petlovi se hrane na visovima od hiljadu metara, ali su lovci ovog kraja odlučili da jesenas poštede zečeve.

- Naši lovci nisu ni pucali u zeca ako ga sretnu. Ta zverčica u krizi je u celom svetu, Evropi pa i kod nas. Jurimo uglavnom predatore, lisice i druge štetočine, kako bi ostalo što više zečeva - zaključio je Rudinac.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi