Dete zimovanje sneg zima
Shutterstock

 

Dete zimovanje sneg zima

Shutterstock

Dete zimovanje sneg zima, Foto: Shutterstock

 Devetogodišnji dečak iz grada Severancea u američkoj saveznoj državi Kolorado uspeo je 'smekšati' gradsko veće, pa je ono ukinulo gotovo stogodišnju zabranu grudvanja i vratilo deci pravo na zimske radosti.

Dane Best objasnio je da se obratio gradskim vlastima kako bi ih uverio da se prizovu zdravom razumu i promene zakon, prenose agencije pozivajući se na lokalne medije.

"Današnja deca moraju imati dobar razlog da se odu igraju napolju", rekao je Best u ponedjeljak na sednici gradskog veća.

"Istraživanja govore da nedostatak igre na otvorenom vodi u gojaznost, ADHD (poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću"), anksioznost i depresiju", nabrajao je devetogodišnjak i objasnio da on "želi baciti snežnu grudvu, a da time ne prekrši zakon".

PROČITAJTE JOŠ:

 Gotovo stotinu godina stara zabrana bacanja bilo kakvog kamena ili projektila, a nažalost to se odnosi i na grudve snega u gradu od 4000 stanovnika, zastarela je i znači da bilo koje dete koje baci grudvu krši zakon.

"Deca Severancea samo žele pravo na grudvanje kao i sva druga deca na svetu", rekao je Dane.

Njegovi su argumenti bili uverljivi te je gradsko veće jednoglasno ukinulo zabranu, a nakon glasanja gradonačelnik je ponudio Daneu da baš on bude taj koji će baciti prvu grudvu - po zakonu.

Dečak je rekao da će mu najdraža meta biti njegov mlađi brat i daće će sve od sebe da ne razbije prozorska stakla.