Deca, telefoni
Stockphoto
Deca, telefoni

Stockphoto

Foto: Stockphoto

Otkako je počelo distanciranje i samoizolacija ljudi kako bi se sprečilo širenje virusa korona, roditelji su počeli da razmišljaju o svemu čime bi kod kuće mogli da zabave mališane, a da spreče preterano korišćenje ekrana.

Da li u tome postoji neki problem? Da li je u redu da u vreme vanrednog stanja, kada je najbolje rešenje da svi ostanemo kod kuće, deca koriste telefone, tablete, računare više nego inače?

Mišljenje da malo duže vreme pred ekranima ne predstavlja veliki problem istakao je Džordan Šapiro, autor knjige "Novo detinjstvo: Odgajanje dece da uspeju u svetu konekcije".

U principu, on je istakao da je najvažnije izbaciti frazu "vreme pred ekranom" iz porodičnog vokabulara.

Šapiro, koji ima dvoje dece - od 14 i 12 godina rekao je: "Ne pretvaramo se u zombije. Mozak nam neće istruliti. Zato, pitanje koliko je vremena u redu nije baš relevantno."

"Mnogo je važnije uzeti u obzir na koji način se tehnologija koristi nego koliko dugo", rekao je Šapiro.

On smatra ključnim da posmatramo da li deca gledaju raznorazne snimke, ili su, pak, uključeni u nešto kreativno, da li se igraju sami ili su u interakciji sa drugarima i slično. Mnogo je važnije uzeti u obzir na koji način se koristi tehnologija.

Prema njegovom mišljenju, stav i priča o digitalnom detoksu, poređenje tehnologije sa drogom i drugim zavisnostima zaista može uznemiriti mališane.

Šapiro je govorio i o činjenici da je tehnologija, i pre pandemije koronavirusa, bila deo naših, ali i dečjih života.

deca

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dakle, da li bi roditelji trebalo da osećaju krivicu zbog vremena pred ekranima?

Šapiro govori da nikako ne treba.

"Umesto toga, bolje se zapitajte da li dete radi dovoljno neke druge stvari. Da li čitaju? Da li vežbaju redovno? Da li su kreativni? Ako na sve ovo odgovorite sa da, onda nema razloga da se brinete oko korišćenja tehnologije", istakao je Šapiro.

Šapiro govori to da, u ovakvim okolnostima, tehnologija nudi jedinu priliku da ostavrimo vezu sa drugim ljudima. Ovo je sada preko potrebni.

"Moja deca redovno vode video-razgovore sa rođacima, bakom i dekom. Čuju se i druže sa drugarima. Najveći benefit koji bih istakao jeste porodično gledanje filmova i serija, igranje igara sa klincima i mnogo smeha", ističe Šapiro.

Roditelji napokon mogu videti i pronaći pravu ulogu tehnologije.