prijatelji, drugarice
shutterstock
prijatelji, drugarice

shutterstock

Foto: shutterstock

Danas nije retkost da firmu osnuje neko mlađi, ili da njom upravlja, a da potom okupi tim mladih ljudi, koji su mu slični. Ipak, ta vrsta odnosa sa sobom nosi svojevrsni rizik, jer se granica lako pređe. Vaši zaposleni moraju znati da ste im, pre svega, šef, a tek onda prijatelj.

To možda otvara pitanje ima li tu, onda, pravog prijateljstva? Stručnjaci kažu da ima, ali ono možda nije onakvo na kakvo ste navikli. U jednom istraživanju, čak 66 odsto menadžera je ovo navelo kao glavnu prepreku: kako preći sa šefa na prijatelja?

Mnogi su poželeli da se zbliže s podređenima kako bi posao bio uspešniji, a neki su se prirodno i spontano vezali za svoje radnike. Sve u svemu, studije pokazuju da druženje na poslu, između šefa i radnika, ima mnogo prednosti.

Posao

Shutterstock

Posao, Foto: Shutterstock

Najpre se ističe jačanje poverenja, odanosti i podrške, a zatim se govori o boljoj komunikaciji i većem stepenu sreće na radnom mestu. Bliži odnos i šefu i radniku omogućava da se otvore ako ih nešto muči, da se oslobode stresa, da zatraže pomoć ako posao "zapne", ali tu vezu ne treba zloupotrebiti.

Ako ste zaposleni, nemojte očekivati da će vam šef tolerisati sve greške, da ćete moći da kasnite na posao ili ne dolazite kada treba, bez adekvatnog opravdanja. Isto tako, ako ste šef, ne tražite od radnika pomoć van radnog vremena - osim ako nije neophodno, i ne zatrpavajte ga obavezama, samo zato što se privatno "dobri".

Benefiti koje šef može da ima od druženja sa zaposlenima jesu: fer odnos, bolje upoznavanje ličnosti (vrlina i mana), manji nivo laganja ili ogovaranja na poslu, građenje veze s ljudima od poverenja.

Pročitajte još: