Čokolada
Shutterstock
Čokolada

Shutterstock

Čokolada, Foto: Shutterstock

Svi koji veruju da se neće ugojiti ukoliko mlečnu čokoladu zamene bilo kojom crnom prevarili su se. Uporednom analizom nutritivnih tablica crnih i mlečnih tabli istog proizvođača ispostavilo se da u većini slučajeva tamne kockice imaju više masti i kalorija, a u nekim slučajevima i šećera, nego one svetlije, piše Zaštitnik potrošača.

Tako, na primer, crna "belgijska čokolada" na 100 grama ima 528 kalorija, 31,8 grama masti i 48,8 grama šećera, dok mlečna čokolada istog proizvođača ima 522 kalorije, 28,4 grama masti i 56,5 grama šećera.

Kada smo uporedili "Galebove" čokolade, jedina prednost crne čokolade je što ima nešto manje šećera od mlečne, dok je nivo masti i kalorija i dalje veći kod tamnih kockica. 

Na tržištu ima raznih crnih čokolada, zato je najbolje čitati deklaraciju i konzumirati je u manjoj količini, na primer 20 grama je idealno Jovana Srejić, nutricionista

 Male razlike

Prema rečima stručnjaka uticajnog nemačkog magazina posvećenog zdravlju, glavni razlog za dobru reputaciju crne čokolade jeste to što u svome sastavu ima više polifenola od mlečne. Oni imaju protivupalno delovanje na organizam. Ali da biste ih uneli, ne morate da jedete crnu čokoladu, naglašavaju oni.
- Održavanjem uravnotežene ishrane, s unosom voća i povrća, unećete dovoljno polifenola. Nema velike razlike između crne i mlečne čokolade što se tiče vašeg zdravlja. Povremeno je dobra umerena konzumacija čokolade, ali nije dobro ako je jedete često i u većim količinama - kažu nemački stručnjaci.

Sa njima se slaže i domaća stručna javnost. Nutricionista Jovana Srejić ističe da je bitno porediti nutritivne vrednosti i da je najbitnija, umerena i ne prečesta konzumacija čokolade, čak i crne.

- Kako se povećava procenat kakaoa, povećava se i sadržaj ukupnih i zasićenih masnoća, dok se sadržaj ugljenih hidrata i šećera smanjuje. Zato je crna čokolada bolja za kontrolu nivoa šećera, odnosno manje podiže šećer u krvi.


Ali danas na tržištu ima raznih crnih čokolada, zato je najbolje čitati deklaraciju i konzumirati je u manjoj količini, na primer 20 grama je idealno. Mada, moj savet je da pravu crnu čokoladu dodajete čija pudingu, ovsenoj kaši ili proteinskom šejku - kaže Srejićeva.

Šejk, smuti, napitak, recept

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ne verujte natpisima

U Pokretu za zaštitu potrošača Srbije savetuju sladokusce da dobro čitaju deklaraciju i sastav proizvoda, a ne da posežu za nazivom.

- Kao prvo, ovo je primer obmane potrošača! Jer ukoliko piše "crna" čokolada, njene nutritivne vrednosti moraju biti shodne tome, jer se ona vezuje za zdravlje.

Tako da ukoliko na proizvodu piše da je nešto "100 odsto" dijet, zdravo, voćno, bez šećera, uopšte ne znači da je to zaista tako. Toliko smo puta dokazali da se proizvođači služe svakakvim trikovima ne bi li što bolje prošli na tržištu i ostvarili što bolji profit - objašnjavaju u Pokretu i dodaju:

- Zato morate sami da se uverite u kvalitet, a ne da gledate cene i pakovanja. Eto, i crna čokolada je mnogo skuplja od običnih, pa evo ispostavilo se i da cena nije merilo kvaliteta.

Torta, desert, slatkiš, čokolada, glazura, čokoladni krem

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Zato nemojte da vas mrzi da čitate sastav proizvoda, da gledate deklaraciju, kao i kalorije, ugljene hidrate, šećere i masti namirnice koju kupujete.