Pas naterao vlasnicu da ga mazi
Printscreen: Youtube
Pas naterao vlasnicu da ga mazi

Printscreen: Youtube

Foto: Printscreen: Youtube

Prema novom izveštaju, ženi u Izraelu dijagnostifikovana je bakterijska infekcija koja je verovatno dobila od najobičnijeg lizanja od strane psa.

Prošle godine 86-godišnja žena otišla je u bolnicu sa groznicom, mučninom, povraćanjem i bolovima u desnoj nozi. Bila je vezana za invalidska kolica i lečila se od dijabetesa i reumatoidnog artritisa, navodi se u izveštaju, objavljenom 2. decembra u časopisu Žurnal Urgentne Medicine.

U bolnici su lekari otkrili da ima groznicu, povišene otkucaje srca i znakove celulitisa na desnom članku i potkolenici. Celulitis je uobičajena infekcija kože koja je uzrokovana bakterijama koje mogu dovesti do crvenila kože, oticanja i osetljivosti. Lekari su takođe primetili da je žena imala neke posekotine i ogrebotine na koži između nožnih prstiju.

Analiza njene krvi otkrila je da je zaražena sa Streptococcus canis, bakterijom koja se može preneti na ljude od drugih životinja, posebno pasa. Međutim, ljudske infekcije S. canis su u sveukupno vrlo retke, sa nekoliko slučajeva prijavljenih u medicinskoj literaturi, kažu autori.

Iako je celulitis čest kod ljudi, obično ga uzrokuju druge vrste bakterija (a ne S. canis), rekao je glavni autor dr Zohar Lederman, koji je u to vreme bio lekar univerzitetske bolnice Asuta Samson u Izraelu.

smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

doktori, Foto: Shutterstock, ilustracija

U ovom slučaju, žena je rekla da ima nekoliko štenaca koji često ližu noge, navodi se u izveštaju. Veoma je verovatno da su je štenad zarazili ovom bakterijom, ali nije sigurno jer autori nisu uzimali uzorke od kućnih ljubimaca, rekao je Lederman.

Vrlo je neuobičajeno da takve bakterije u lizanju kućnih ljubimaca izazivaju infekciju kod ljudi. "Razmislite o svim vremenima kako ljudi širom sveta primaju lizanje od svojih kućnih ljubimaca i ne razbole se", rekao je Lederman.

Da bi se osoba zarazila, bakterija mora da pristupi dubljem sloju od epiderme, gornjeg sloja kože. "To se najčešće dešava zbog suvoće kože koja stvara male lezije", rekao je. Šta više, žena je u ovom slučaju imala ne samo pukotine na svojoj koži, već i oslabljeni imuni sistem zbog lekova koje je uzimala za reumatoidni artritis. Takođe, štene je nosilo ovu bakteriju, dodao je.

Nekoliko dana nakon što se lečila antibioticima, žena se poboljšala i otpuštena je "pod stabilnim uslovima", rekao je Lederman. Istraživači su objavili ovu studiju slučaja kako bi povećali svest o potencijalu koje bolesti imaju da preskoče sa životinja na ljude. "Lekari bi tada trebali sarađivati sa veterinarima u brizi o ljudima i životinjama", napisali su oni.

Tagovi

Komentari (2)

Toliko

21.01.2020 10:05

Ne razumem potrebu da se balavi i lize sa kucnim ljubimcima, spava sa njima, a narocito da se dopusta da se na takav nacin "druze" sa decom! Zaboga, zivotinja je zivotinja i ona je PRLJAVA, ma koliko je cickali i lickali i pride nosi DRUGACIJE MIKROORGANIZME od coveka. A ko je zaista usamljen, postoje klubovi za druzenje i slicna mesta, pa povedite i ljubimca, ako hoceta, ali da sedi na zemlji, a ne da skace po ljudima!

Zoran

21.01.2020 12:45

Ni je ovo tacno. Pitajte ove ljubitelje zivotinja.