smrt, bolnica, lekar, doktori
Shutterstock, ilustracija
smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

smrt, bolnica, lekar, doktori, Foto: Shutterstock, ilustracija

Neidentifikovana žena (61) stavljena je na listu čekanja za transplantaciju jetre nakon pretrpljene ciroze, što je stanje sinonim za zloupotrebu alkohola. Dva tima lekara verovala su da krije zavisnost kada su testovi urina više puta bili pozitivni.

Ali na kraju joj je dijagnostikovan sindrom fermentacije bešike nakon što je posetila specijaliste Medicinskog centra Univerziteta u Picburgu.

U početku su mislili da je tajni alkoholičar, ali su se predomislili nakon što su krvni testovi za metabolite etanola bili negativni. Daljim pregledima utvrđeno je da se visok nivo Candida glabrata, kvasca koji prirodno proizvodi telo, skupljao u njenoj bešici kada je gubila šećer.

Kvasac je sličan Saccharomices cerevisiae, gljivi poznatoj kao pivski kvas, jer ga proizvođači piva koriste za pretvaranje ugljenih hidrata u žitaricama u alkohol. Testovi su pokazali da se ovaj proces odvija unutar njene bešike.

Ovo je uticalo na njenu jetru koja je bila prisiljena da paokuša i eliminiše ga iz tela svaki put kada je jela određenu hranu. Da bi se oslobodila infekcije kvasca, propisani su joj oralni anti-gljivični lekovi.

Ona je prva koja ima sindrom fermentacije mokraćnog mehura, ali nekolicina ljudi širom sveta ima slično stanje poznato kao sindrom auto-pivare, koji se javlja u crevima.

Prošlog oktobra objavljeno je da je policija optužilačoveka za vožnju u alkoholisanom stanju zbog izuzetno retkog stanja. Neidentifikovani 46-godišnjak je 2014. godine naduvao iznos pet puta viši od dozvoljenog.

Tvrdio je da nije konzumirao ništa, ali ni policija ni njegova porodica nisu mu verovali.

Muškarcu je na kraju dijagnosticiran sindrom auto-pivare (ABS) u 2017. Nađeno je da u fekalijama ima visok nivo gljivice koja se zove Saccharomices cerevisiae. Smatra se da je stanje pokrenuo antibiotik, koji su mu propisali 2011. godine zbog povrede palca.

Tagovi