Trošna kuća
Rina
Trošna kuća

Rina

Trošna kuća, Foto: Rina

Jedna žena iz sela u Borskom okrugu obratila se lokalnoj policiji sa molbom da je zaštiti od – vampira!

- Žene je došla u Policijsku stanicu i prijavila da je poslednjih mesec dana uznemirava vampir – kaže nam izvor upućen u ovaj slučaj.

Ona je živopisno opisala kako vampir proteklih mesec dana, oko ponoći, uvek dođe u kuću u kojoj ona živi sama.

Po rečima žene, vampir nije želeo da joj isisa krv, već samo da pričaju.

- Sigurnim glasom nam je ispričala da vampir uljudno dođe, i legne pored nje u krevet – nastavlja naš sagovornik.

– U početku ga se, kaže, bojala, plašeći da će joj nauditi, ali sada joj je dosadio i želi da ga pronađemo, izvadimo iz groba i zabijemo mu glogov kolac u srce jer noćima ne može da spava od njega - prenosi izvor.

Policija je o ovom slučaju sačinila službenu belešku.

Ko su vampiri?

Vampir je mitološko biće iz slovenske mitologije, posebno na Balkanu i u Ukrajini, koje preživljava tako što se hrani životnom energijom (uglavnom u vidu krvi) živih bića, bez obzira na to da li je vampir neupokojeno ili živo biće. Vampirom se smatrao duh umrlog ili leš koga je oživeo zao duh ili đavo. Iako su priče o vampirima zabeležena u mnogim kulturama, možda čak i do praistorije, izraz vampir nije postao čest sve do početka 18. veka, nakon priliva vampirskog sujeverja u zapadnu Evropu iz oblasti gde su vampirske legende bile česte, poput Balkana i istočne Evrope, mada su lokalne varijante su takođe poznat po različitim imenima, kao što su vrikolak u Grčkoj i strigoj u Rumuniji. Na sliku povratnika-vampira koji pije ili sisa krv možda su uticale i grčke Lamije. Povećan stepen vampirskog sujeverja u Evropi dovodio je do masovne histerije, a u nekim slučajevima dovodilo je do probijanja leševa i optužbi za vampirizam.

Pročitajte još