smrt, bolnica, lekar, doktori
Shutterstock, ilustracija
smrt, bolnica, lekar, doktori, Foto: Shutterstock, ilustracija

Doktori su joj rekli da bi tumor mogao da ošteti druge organe i ceo stomak da nije izvađen. U pitanju je bio tumor jajnika, nekancerogeni tumor ispunjen tečnošću.

- Ovo je najveća cista koju sam operisao. Bila je toliko velika da je zauzimala 95 posto pacijentičinog stomaka s opsegom od 106 cm, teška 18 kilograma - rekla je doktor Arpita Singam.

Kavita Kalam, siromašna udovica i majka 7-godišnjeg dečaka imala je teške bolove sedam meseci pre operacije, ali nije imala novca za lečenje. Ljudi iz njenog sela sakupili su 55 funti kako bi ona otišla u bolnicu.

Imala je stomak veći od trudničkog. Kada je stigla u bolnicu poslali su je na CT i otkrili tumor jajnika, kao i da je on ogroman i da su potrebni veoma stručni lekari.

- Pacijentkinja nije mogla da primi opštu anesteziju. Umesto toga, ubrizgavali smo joj lekove protiv bolova u kičmu. Primila je i epiduralnu kakva se daje pre porođaja - rekli su lekari, prenosi 24sata.hr.

Pročitajte još:

Njen jajnik se stopio u masu, a jajovod se stisnuo. Tokom operacije postojala je opasnost da padne u hipotenzivni šok zbog velikih i iznenadnih gubitaka krvi. Doktori su izvadili tumor tako da su napravili rez na 2 cm iznad stidne kosti do pupka.

- Bilo je teško ukloniti cistu kroz kroz tako mali prostor. Da ga nismo uklonili u pravom trenutku, i trbuh i cista su mogli da puknu - rekli su doktori.

Pre operacije, Kalam je imala 56 kilograma, a nakon uklanjanja ciste, njena težina je pala na 37 kg. Sada je stabilno i opet može da jede.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"