Emili
Facebook
Emili

Facebook

Emili, Foto: Facebook

*Imala probleme od malena

*Niko joj nije ranije dao ikakvu dijagnozu

*Oslanja se na pomoć momka

 

Devojka je od 12. godine išla na terapije zbog bolova u kolenima, ali nije dobila nikakvu dijagnozu. A onda sa 24 godine jedne noći ispred TV-a jednostavno nije mogla da pomeri noge.

Pročitajte još:

Emili Overton (23) borila se s oštrim bolovima u kolenima još kad je imala 12 godina, ali je mislila da nije ništa ozbiljno. Međutim, u julu prošle godine, u 22. godini, ostala je doslovno zapanjena kad je zaključila da ne može da ustane s kauča nakon kasnonoćnog gledanja rvanja.

Bivša negovateljica iz Ulsibeja, sela u blizini Grimsbeja u Engleskoj, prebačena je hitno u bolnicu, gde su joj lekari dijagnostikovali arteriovenske malformacije (AVM) na kičmi.

Ta promena nastaje kad se između arterija i vena formira splet krvnih žila s abnormalnim vezama. Telo tada stvara 'prečice' za dovođenje krvi obogaćene kiseonikom do tkiva, što može dovesti do odumiranja nervnih ćelija. U njenom slučaju, lekari su zaključili da je promena toliko jaka da je nastupila trajna paraliza, od struka prema dole.

Emili je sada potpuno zavisna od pomoći svog dečka Džoša Red-Osbourna (23), s kojim je u vezi već šest godina i kaže kako joj je najteže da prihvati to da nikada neće hodati na njihovom venčanju. Govoreći o danu kad je ostala paralizirana, Emili kaže da su njih dvoje, kao veliki ljubitelji rvanja, ostali budni ispred televizora do kasno u noć.

- Bilo je oko 3.30 ujutro kad sam odlučila da odem u krevet. Gledala sam u svoje noge na kauču ispred sebe i osećala da su pomalo ukočene. Kad sam pokušala da ustanem, shvatila sam da uopšte ne mogu da ih pomaknem. Počela sam histerično da plačem - priseća se devojka.

Inače, dok je bila mlada, često je odlazila na terapije zbog povremenih bolova u kolenima, međutim nikad nije dobila nikakvu dijagnozu. Seća se jedino da je nelagoda u kolenima bila nešto intenzivnija u danima pre te večeri.

Kad je pokušala da ustane, potpuno je izgubila kontrolu nad donjim delom tela, pa je njen dečko nazvao broj dežurnih lekara. Rečeno im je da odmah dođu u bolnicu. Emili je najprie prebačena u najbližu, pa onda u drugu bolnicu, gde je napokon dobila i dijagnozu.

- Nisam mogla da verujem da ću ostati paralizovana - rekla je Emili. Nakon toga je prošla tri operacije, medu kojima je bila i operacija leđa, kako bi joj lekari uklonili snop malformiranih vena.

Oporavak je trajao tri mjeseca, s čime joj je bilo najteže suočiti se. Najteže joj je bilo da se nositi sa nekim stvarima koje ne može da obavi sama.

Mogu da prihvatim to da ne mogu da hodam, ali se teško se nosim s tim da ni u toalet ne mogu sama. Pre sam bila vrlo nezavisna, a sada Džoš gotovo sve mora da radi za mene, kaže. Ne može da se okupa, ne može da kuva sama, pa ni da uzmei šoljicu čaja.

Iako se trudi da ostane pozitivna, ima trenutaka kad joj to nije lako. No, nakon što je otkrila talent za streljaštvo, danas sanja o tome da će učestvovati na takmičenju u Paraolimpijskim igrama 2024. godine i to je raduje.

BONUS VIDEO: HORDER NA ZVEZDARI! Zatrpao dvorište đubretom, tu kolje golubove, dere zečeve i besi kokoške