Ben Šenton
Twitter
Ben Šenton, Foto: Twitter

Ben Šenton je odrastao ubeđen da dolazi kraj sveta, a onda se njegov život drastično promenio kada je imao 15 godina.

Prvih 15 godina svog života Ben Šenton je živeo u kultu i mislio je da se svet bliži kraju. Umesto sudnjeg dana - došla je policija, a on je bačen naopako u novi i nepoznati svet ... pravi.

Pročitajte još:

U kući na obali australijskog jezera Eildon, iza guste vegetacije i bodljikave žice, zatečeno je sedmoro identično obučene dece obojeno u plavo, završilo je jutarnju vežbu hata joge. Tada su čuli šum sa stepenica.

U sobu su provalili policajci u uniformama. Deca su ubrzo prebačena iz kompleksa od pet hektara u novu stvarnost. Benu Šentonu biće potrebne godine i godine da to shvati.

Sve do tog trenutka u avgustu 1987. godine njegov svet je oblikovala Ana Hamilton-Birn, glamurozni i harizmatični instruktor joge koji je nagovorio sledbenike da se pridruže porodičnoj sekti krajem 1960-ih. Članovi su verovali da je Ana reinkarnacija Isusa Hrista i da će im biti zadatak da ponovo odgajaju preživele kada dođe kraj sveta.

Benu i drugoj deci rečeno je da im je En majka. Ona ih je učila da izbjegavaju ljude iz spoljnog svijeta. Ukoliko im se neko obrati, djeca su ponavljala mantru „Ne vide vas, ne čuju vas, ne znaju vas".

- Važilo je pravilo: osobi koja nije član sekte ne govorite ništa - kaže Ben.

- Ako bih i imao neku interakciju sa njima, preispitivao bih se šta sam rekao kako bih bio siguran da im ništa nisam otkrio.

Članice Aninog najužeg kruga, poznate kao „tetke", starale su se o Benu i drugoj deci. Deca su spavala u sobama nalik đačkim spavaonicama, ustajala svako jutro u pet i sledila nepromenjenu rutinu: joga, meditacija, časovi, joga, meditacija, domaći zadaci, krevet. Iako je tu ostala svega šačica dece kad je policija stigla 1987. godine, u jednom trenutku ih je bilo čak 28.

Jeli su skromne vegetarijanske obroke i često bili kažnjavani. „Tetke" su deci potapale glave u vodu i držale njihove dlanove iznad plamena sveća. Ana, kad nije bila odsutna zbog putovanja, ponekad ih je tukla cipelama sa visokim štiklama.

- Samo to što ste to gledali bilo je dovoljno da vam ostavi ozbiljne emotivne ožiljke - kaže Ben. Atmosfera je bila „ogoljeni strah".

Jedan od načina na koji je Ana održavala kontrolu nad članovima kulta bilo je korišćenje droge.

Deca su držana na stalnim dozama sedativa kao što su mogadon i valijum. Odrasli i stariji tinejdžeri bili su obavezni da uzimaju LSD na redovnim ceremonijama zvanim „čišćenja"; Ana je smatrala da će tako obezbediti naklonost sledbenika.

- Kad stvorite neku realnost za decu, ona onda nemaju druge referentne tačke - kaže on. - Nisam imao sa čim to da uporedim.

To se momentalno promenilo onog dana kad je stigla policija.

Ne zna se ko je luđi - ona ili lekari! Njen sin ima samo osam godina, a ono što mu je dosad učinila zdrav čovek ne bi mogao da smisli (FOTO)

AUTOR: Star-telegram.com, Newser/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 21.08.2019. 07:00 Otac se bori za starateljstvo Majka monstrum, Foto: Printscreen Kristofer Bouen je zdrav i vitak 10-godišnji klinac iz Teksasa i niko ne bi rekao da je do osme godine imao 13 velikih operacija i više od 300 poseta lekarima.

Ležeći u krevetu prve noći daleko od jezera Eildon, Ben je pročešljavao sve što je izgovorio toga dana, proveravajući da li je otkrio nešto što bi moglo da ga uvali u nevolje. Odjednom, shvatio je - to više nije bilo bitno. Neće se vraćati Ana.

- Mislim da sam prvi put u životu shvatio da sam slobodan - kaže on.

Ali pravi izazovi tek su ga čekali.

Ben je saznao da njegova majka nije Ana, već „tetka" Džoj koju nije voleo. Deca nisu bila njegova braća i sestre - neka su bila deca drugih članova sekte, druga su bila siročad koju je Ana usvojila. On je imao 15 godina, a ne 14 kako mu je rečeno. I, naravno, Ana nija bila Hristova reinkarnacija.

- Sad sam pokušavao da shvatim: 'Dobro, ovaj svet u kom živim, kakva su mu pravila? Kako funkcionišem, šta treba da radim?' - kaže on.

U školi, Ben je imao problema da se uklopi. Kad su trojica popularnijih dečaka pokušali da ga uzmu pod svoje, on ih je odgurnuo od sebe.

To nije bilo nikakvo iznenađenje - deca u Porodici koja su pokazivala znakove vezivanja brzo su bila razdvajana, tako da je prijateljstvo bilo nešto što do tada nije iskusio. Ali čak i da jeste, bilo bi mu dovoljno teško da se zbliži sa drugovima iz škole.

- Često kad izgradite prijateljstvo sa nekim, imate zajedničke osnove, zajednička interesovanja ili zajednička mišljenja o stvarima - kaže Ben. - Ja nisam imao ništa od toga.

Ben se borio protiv depresije i suicidalnih misli, stigavši do tačke lomljenja jedne noći 1988. godine tokom školske ekskurzije po centralnoj Australiji. Bio je u suzama kad mu je prišao nastavnik i podsetio ga da se druga deca znaju od ranog detinjstva.

- Biće ti potrebno neko vreme. Moraćeš da naučiš kako da im se približiš - rekao je on. - Oni su otvoreni prema tome, ali na tebi je da to uradiš.

Ben je ozbiljno shvatio taj savet. Počeo je da proučava kako se drugi ponašaju, analizujući posledice njihovih dela i izvlačeći zaključke na osnovu njih.

Istovremeno se preselio iz doma za nezbrinutu decu u porodicu staratelja i počeo da odlazi u crkvu. Počeo je sve više da se oseća kao kod kuće u ovom novom svetu. Oženio se i dobio dvoje dece koja sada imaju 18 i 20 godina. I dobio je posao u kompaniji IBM u kojoj je radio 22 godine.

U međuvremenu, Ben se zbližio sa bakom - majkom njegove majke - i često je svraćao do nje. Njegova majka Džoj živela je preko okeana i takođe je posećivala majku kad god bi doputovala kući. Njih dvoje su 2006. godine slučajno navratili u isto vreme kod Benove bake.

Njih dvoje nisu razgovarali otkako je Ben prvi put saznao da mu je Džoj majka skoro dvije decenije ranije. Džoj je tada Benu rekla da ne želi da ima ništa s njim.

- Nemoj ni da se trudiš da mi se pojavljuješ na pragu, zalupiću ti vrata u lice - seća se jasno da mu je poručila.

Ali Džoj je smekšala, a religija je Bena naučila praštanju.

Uživao u ludoj vožnji dok ga nije preseklo srce! Probudio se u krvavoj posteljini u bolovima, lekari mu saopštili jezive vesti (FOTO)

AUTOR: Blic/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 19.08.2019. 22:46 Momak ima 20 godina Kevin Peri, Foto: Facebook Britanac Kevin Peri (20) pretrpeo je kolaps pluća tokom zastrašujećeg iskustva na rolerkosteru u letovalištu Salou u Kataloniji.

- Ona je obećala Ani da neće stupati u kontakt sa mnom - kaže on. - To ne znači da nije brinula, da nije imala želju za odnosom i ljubavlju.

Džoj je ostala bliska sa Anom, ali je od tog trenutka nastavila da održava kontakte i sa Benom.

Dok je bila u poseti Benu 2012. godine, Džoj mu je postavila iznenađujuće pitanje: da li bi pošao sa njom da posjeti Anu? U tom trenutku, ona je živela u staračkom domu gde su je lečili od demencije. Nije provela ni dan u zatvoru. Jedina kazna koju je dobila bila je novčana u vrednosti od 5.000 dolara za falsifikovanje dokumenata za troje dece. Nije bilo dovoljno dokaza da se podigne optužnica protiv nje za bilo šta drugo.

Ben je pristao na Džojinu molbu, delom iz radoznalosti. Ali dok je Ana toplo dočekala Džoj, nije pokazivala znake da je prepoznala Bena. Dok je listao album sa fotografijama u njenoj sobi, video je da je album ispunjen slikama njegovog detinjstva.

Tad ju je poslednji put video. Ona je umrla u junu ove godine u 97. godini.

Iako Ben tvrdi da joj neće „plesati na grobu", osetio je veliko olakšanje posle njene smrti. Njegov utisak bio je da je ona ostala zatočena u vlastitim fantazijama i da se nije kajala ni zbog čega.

- Videvši kako je iskonstruisala laž, proširila tu laž i povređivala druge - znao sam da verovatno nije sposobna za ono što zovemo pokajanjem - kaže on.

Sva druga djeca iz Porodice doživjela su neki stepen traume, kaže Ben. Smatra da je srećan - ima ženu i decu i stalan posao.

Danas je okrenut ka budućnosti.

Pokrenuo je internet stranicu "Spasite porodicu" kako bi obrazovao ljude o kultovima, totalitarnim organizacijama i slobodi volje. Piše i knjigu "Život iza žice".

- Pokušavate da razlučite šta se desilo i zašto, i da svemu udenete neki smisao - kaže on.

- Uspeo sam da usaglasim svoj život i stvarnost.

BONUS VIDEO: Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!