Prevremeno rođena beba inkubator
Profimedia
Prevremeno rođena beba inkubator

Profimedia

Prevremeno rođena beba inkubator, Foto: Profimedia

 Beba Lajla Strensrud imala je manje od kilograma kada se rodila u julu 2014. godine, posle samo 21 nedelje u majčinom stomaku. Mnoge bolnice ne preporučuju spasavanje beba rođenih pre 22. nedelje, jer im je stopa preživljavanja niska. Kada je Kortni u bolnici dobila trudove, predijatri su joj savetovali da ne spasava bebu. Ali, Kortni se borila za svoju kćerku i Lajla je preživela i postala najmanja prevremeno rođena beba, koja ima normalan razvoj.

PROČITAJTE JOŠ:

 Njena majka je znala da će biti borac od samog početka.

Kortni priča da se osećala neobično kada je posle 21 nedelje trudnoće otišla u kupatilo. Pogledala je dole i mala Lajla ju je uhvatila za prst. Beba nije disala. Posle revolucionarnog rođenja, Lajla je nastavila da šokira doktore. Posle četiri godine porasla je u zdravu, tipičnu devojčicu.

Kortni ističe da iako je Lajla "tipično dete" koje voli da se igra i druži sa drugom decom, ali ipak ima govornu manu – što je verovatno posledica preranog rođenja.

Svaka deseta beba rođena je prerano. Uglavnom se rađaju tri nedelje ranije ili posle trideset sedam nedelja trudnoće. Prevremeno rođene bebe uglavnom pate od disajnih smetnji, poremećaja u ishrani i infekcija.

Postoji mnogo faktora koji utiču na prevremeni porađaj: trudnoća u kojoj se nose blizanci ili trojke, pauza manja od šest meseci između dve trudnoće, hipertenzija, prethodni prevremeni porađaj i gojaznost. Kortni (36), koja živi u San Antoniju, nije imala nijedan od navedenih problema.

Kortnina prethodna trudnoća sa sinom Hajdenom (5) protekla je lagano. Njena druga trudnoća nije smatrana rizičnom, dok u dvadesetoj nedelji nije poslata na posmatranje u bolnicu, jer joj je cerviks bio dva i po centrimetra otvoren, što se događa tek u devetom mesecu trudnoće. Na kraju je poslata kući.

 - Bila sam trudna samo 20 nedelja, a jednog jutra sam se probudila u lokvi krvi – ispričala je ona.

Već sledeće nedelje u kupatilu, Lajla ju je uhvatila za psrt.

Lajla je rođena u julu 2014. godine i imala je samo 410 grama, jedva više od konzerve soka.

Lajla je pedeset šest dana morala da bude priključena na aparat za disanje, pre nego što su pluća počela da joj rade. Nastavila je lečenje na intenzivnoj nezi, gde su joj davali kiseonik, kako bi joj se pluća razvila. Posle 126 dana u bolnici, Lajla je konačno stigla kući.

Majka i ćerka

Profimedia.rs

Majka i ćerka, Foto: Profimedia.rs

 Sve do druge godine života, bila je manja od svojih vršnjaka. Sada je zdrava četvorogodišnjakinja sa govornom manom.

Kortni je napravila blog, kako bi pomogla majkama u sličnoj situaciji.