NIJE DOČEKAO DA SE OŽENI Pokojnika venčali sa devojkom iz sela, a majka igrala kolo na grobu sina! Najbizarniji običaj u Srbiji ima još strašniju pozadinu!

U Srbiji takođe postoji običaj da se neudate devojke sahranjuju u venčanicama ili u belim kovčezima.

Groblje
Foto: Alo!/Rajko Ristić

* Najbizarniji običaj u Srbiji je "mrtvačka svadba"

* Ukoliko mladić umre neoženjen, njegova verenica ili druga neudata devojka iz sela se venčava sa pokojnikom

* Majka preminulog mladića morala bi da igra kolo na sinovljevom grobu

Mnogi stari običaji se u Srbiji više ne praktikuju, ali se o njima svakako priča. Bilo da se prenose s kolena na koleno, ili se o njima "šuška" po selima, neki običaji zaista zaslužuju da ostanu u prošlosti jer su više nego bizarni.

Najstrašniji među njima je "mrtvačka svadba" koja se praktikuje u istočnoj Srbiji. Negde se naziva i "crna svadba".

Naime, među Vlasima, ukoliko mladić umre neoženjen, njegova verenica ili druga neudata devojka iz sela se venčava sa pokojnikom! Brak bi važio godinu dana, a majka preminulog mladića morala bi da igra kolo na sinovljevom grobu!

NOVAC PRIMILI 31. MAJA Bračnom paru greškom na račun prebačeno 120.000 dolara, od šoka nisu mogli da se oporave, a onda su krenuli da ih troše! Usledilo ono najgore!

VIDEO POSLE KOGA NEĆETE MOĆI DA SPAVATE Tele sa ljudskim licem leži na senu! Ubrzo po snimanju desila se smrt (VIDEO)

U Srbiji takođe postoji običaj da se neudate devojke sahranjuju u venčanicama ili u belim kovčezima.

Venčanje, mlada, venčanicca, svadba
Foto: Shutterstock, ilustracija

Tačno poreklo ovih običaja nije poznato, ali je sigurno povezano sa kultom mrtvih, koji je još uvek snažan kod Srba i kod Vlaha.

Naravno, danas je "modernizovan" i ne sastoji se od bizarnih običaja kao što je "mrtvačka svadba", ali ipak su se zadržali neki običaji od kojih barem malo podilazi jeza.

LEKARI U ČUVENOM LETOVALIŠTU ZARAĐUJU NA NARKOMANIJI TURISTA Razvili bolestan biznis: Mladi se ufiksaju u izlasku, pa produže na terapiju. "Vaskrsenje" košta pravo bogatstvo (FOTO)

SRCE MI JE SIŠLO U PETE KAD SAM ČULA ZA TELO U KOLIMA Dečak (13) plivao sa kamerom i rešio slučaj star 27 godina! Policija odmah alarmirala tim ronilaca (FOTO)

Tako se na praznik Zadušnice na groblje donosi hrana i piće pokojniku, porodica nosi crninu za preminulim, a neretko se na kućama može videti crni barjak. Takođe, pokojnici se sahranjuju u svečanim odelima, veoma često sa vrednim predmetima.

Napravili smo spisak najčudnijih prezimena u Srbiji, jedno je apsolutni hit!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 09.09.2019. 20:31 Vukov Srpski rečnik definiše prezime kao sinonim za poreklo. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap * Veruje se da je prezime nastalo u drugoj polovini 14. veka * Prezimena u našim krajevima se uvode tek od 1842.

Sve ovo upućuje na uverenje da će preminula osoba nastaviti život nakon smrti. U većini hrišćanskih naroda ovakvi običaji se ne upražnjavaju, ili ih svakako nema u tolikom broju kao kod Srba, pa je tako nesumnjivo da korene vuku iz paganizma ili sujeverja.

Bonus video

Neverovatno parkiranje u centru Beograda!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi