Stan
Printscreen
Stan

Printscreen

Stan, Foto: Printscreen

Ove nedelje je hrvatska ITV televizija prikazala novu epizodu emisije "Zovite čistače", u kojoj se pojavljuju ljudi koji nisu u stanju sami da počiste svoje domove, pa u pomoć zovu profesionalne timove za čistoću.

U poslednjoj epizodi prikazana je penzionerka iz Londona Džojs (68) koja punih 30 godina nije počistila svoj stan, a zbog godina sakupljanja raznih materijala za rukotvorine koje izrađuje iz hobija, više nije imala slobodnog mesta ni da sedne.

Pročitajte još:

 

Džojs je inače celi svoj život posvetila rukotvorinama koje su toliko zakrčile njen dvosobni stan, da su u pomoć morale da joj dođu profesionalne čistačice majka i ćerka, Maksine i Jasmin, da se izbore s hrpom smeća, uglavnom uzoraka tkanine i pribora za šivenje, pletenje i slikanje.

Stan

Printscreen

Stan, Foto: Printscreen

Pre njihovog dolaska Džojs je morala da se penje preko kutija i crnih vreća sa smećem, da bi došla do jedinog slobodnog mesta u boravku gde je mogla da sedne i odmori.

- Očajna sam, ne mogu ni da se krećem po kući - požalila im se, ali kako je dan odmicao, Džojsina je anksioznost zbog bacanja njenih stvari rasla, a nije im dala da bace ni stiropor ni lišće.

Stan

Printscreen

Stan, Foto: Printscreen

Devet sati kasnije 'tim čistoće' nije bacio niti jednu jedinu kesu. Zato su odlučili da ih stavljaju u dvorište, da u stanu oslobode površine koje je trebalo očistiti.

Džojs im je objasnila da "mogu da bacaju samo smeće, a ne ono što joj treba". A činilo se da joj treba sve.

Pročitajte i ovo:

 

Nakon što je tim iz kuće izneo ukupno 60 kutija punih raznog smeća, uglavnom rukotvorina i pribora, moglo je da se počne s ozbiljnim čišćenjem. Iako je prva Džojsina reakcija bila oduševljenje jer 'napokon vidi pod', to nije dugo potrajalo i brzo je tražila da se 'sve kutije unesu nazad u stan'.

Dok su unosile sve što su prethodno iznele, majka i ćerka su priznale da Džojs spada u najgori tip klijenata koji postoji, sakupljače koji se ne mogu ničega odreći koliko god bespotrebne te stvari bile.

Dok su se one borile s anksioznom penzionerkom, u susednom Londonskom naselju delao je tročlani tim; Stiv, Džo i Ešli u red su pokušavali da dovede dvosobni stan. U njemu takođe živi penzioner (60), čija je porodica shvatila da ništa nije počistio niti bacio barem deset godina.

Stan

Printscreen

Stan, Foto: Printscreen

U kupatilu je skupio između 300 i 400 starih žileta i drugog smeća, a nije čišćeno tako dugo da je plafon na mestima istrunuo od vlage i prljavštine. Trojac je priznao da nikada nisu videli stan u tako lošem stanju, a penzioner se penjao preko smeća da nađe 'čistu' površinu da legne.

- Žao mi ga je - rekao je Stiv, koji je s ostatkom tima uspeo da pobaca smeće, ali WC su ipak odlučili da ostave nekom stručnijem.