Mrtvac Leš Mrtvačnica Mrtav
Profimedia
Mrtvac Leš Mrtvačnica Mrtav, Foto: Profimedia

Jedan poštar je "oživeo" 21 minut nakon što su ga doktori proglasili mrtvim. Na putu prema mrtvačnici, nakon 6 sati oživljavanja, muškarcu je spontano počela da radi cirkulacija i danas živi bez posledica, prenosi Daily Mail.

Žoao Arožo (48) je 18. aprila 2009. bio u autu i u trenutku kada je trebalo da ga upali, dobio je napad. Njegova supruga je pokušala da mu pomogne tako što mu je jezik izvukla da se ne bi ugušio. U isto vreme, vrisnula je "upomoć" što je čuo komšija koji je odmah pozvao hitnu pomoć. Tim hitne pomoći rekao je da je u pitanju srčani udar, te su ga odvezli u kraljevsku bolnicu Gloster.

Pročitajte još:

 

Nakon šest sati injekcija i neuspelih pokušaja oživljavanja, doktori su odlučili da više ništa ne mogu da učine. Aroža su proglasili mrtvim u 16 sati u subotu, 18. aprila 2009. godine.

Doktori su o smrti obavestili njegovu suprugu, koja je potom tužnu vest javila i njegovim roditeljima u Portugalu.

Lekari nemaju tačno objašnjenje za ono što se posle toga dogodilo. Sestre su ga vozile iz intenzivne nege u mrtvačnicu kad su primetile da mu se miče ruka. Vratile su ga na odeljenje gde se pokazalo da je Žoao živ.

U njegovom kartonu stoji da mu se dogodio "spontani povratak cirkulacije", a Žoao je na odeljenju za srčane bolesti u bolnici Gloster dobio nadimak "čovek čudo". Lekari su se bojali da Žoao, zbog 21 minuta bez kiseonika, može imati oštećenja mozga.

Pročitajte i ovo:

 

Sledeća tri dana je proveo u komi. Kad se probudio doktori su ga premestili u zasebnu sobu, ali on je ostao zbunjen i dezorijentisan, neprestano je pritiskao dugme za hitne slučajeve.

Dve nedelje kasnije njegovo se stanje čudesno poboljšalo i poslat je u bolnice u Bristolu i Oksfordu, kako bi se utvrdilo šta je uzrokovalo epizodu.

Tri nedelje nakon srčanog udara Žoao se vratio na posao i nastavio da živi zdravim načinom života.