Otrovna pečurka
Wikimedia commons
Otrovna pečurka

Wikimedia commons

Otrovna pečurka, Foto: Wikimedia commons

U Japanu i Južnoj Koreji ranije su zabeleženi slučajevi smrtonosnog trovanja pečurkom jarkonarandžaste boje, ali sada je prvi put primećena u Australiji. To je jedina vrsta pečurke koja može da inficira čoveka preko kože, a važi za drugu na listi najotrovnijih gljiva na svetu.

PROČITAJ JOŠ:

Konzumiranje ili samo dodirivanje ove pečurke može da dovede do otkazivanja organa i oštećenja nerava u mozgu s pogubnim posledicama.

Dodirivanje vatrene koralne gljive izaziva deramtitis (crvenilo i oticanje kože), a njeno konzumiranje simptome, kao što su bolovi u stomaku, povraćanje, dijareja, groznica i trnjenje.

Međutim, ovo ni približno nije sve: nakon početnih simptoma počinje da puca koža na licu, šakama i stopalima, a mozak se smanjuje. Posledice su "izmenjeno opažanje, otežano kretanje i govor".

Ova vrsta pečurke najčešće raste na korenju stabala i zemlji oko njih, uglavnom u planinama Japana i Južne Koreje, ali ih ima i u Indoneziji i Papui Novoj Gvineji.

Izbio opšti haos na Autokomandi! Vozači izlazili iz automobila, sevale pesnice!

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 03.10.2019. 14:40 Treći dan štrajka taksista! Kolaps, tuča, grad, Foto: Printskrin U Beogradu vlada skoro potpuni saobraćajni kolaps, što zbog protesta taksista na prestoničkim ulicama, što zbog kiše koja tokom većeg dela dana pada. Na Autokomandi je oko 14.00 časova malo nedostajalo da dođe do fizičkog obračuna taksista i vozača.

Pečurka je toliko opasna da Palmer ne želi da otkrije tačnu lokaciju.

- Nalazi se u dviljini, na veoma skrivenom mestu - kaže on.

BONUS VIDEO: