Sijamske bliznakinje
Youtube Printscreen
Sijamske bliznakinje

Youtube Printscreen

Sijamske bliznakinje, Foto: Youtube Printscreen

Otac devojčica, sijamskih bliznakinja, našao se pred jednim od najtežih izbora na svetu.

Ibrahima Ndiaje iz Senegala je otac šestoro dece, između ostalog i sijamskih bliznakinja, Marijeme i Ndeje. Nakon što je kontaktirao bolnice u Belgiji, SAD, Nemačkoj, Zimbabveu, Švedskoj i Norveškoj, za pomoć se obratio i britanskoj bolnici. Devojčice su tada imale samo sedam meseci, a danas imaju tri godine.

Pročitajte još:

Rodile su se s odvojenim glavama, srcima i plućima, ali one dele jetru, bešiku i probavni sistem, a zajedno imaju tri bubrega. Nažalost, Marijemino je srce slabije, pa lekari pretpostavljaju da neće dugo da živi, a da to ne bi preživela ni njena sestra.

Naime, Marijeme operaciju sasvim sigurno neće preživeti, iako bi razdvajanje moglo da pruži šansu za normalan život Ndeje. Bez razdvajanja, obe će gotovo sigurno umreti.

- U ovoj situaciji ne koristite se mozgom nego slušate svoje srce, a svaka odluka koju donesete će ga slomiti - rekao je očajni otac o kojem je BBC snimio i dokumentarac "Sijamske bliznakinje: nemoguća odluka".

Lekarski tim iz bolnice "Great Ormond" koji se brine o devojčicama zatražio je pomoć etičke komisije na čijem je čelu konsultant pedijatar dr Džo Brajeri, a njegove prognoze nisu nimalo dobre.

U braku dobila dvojicu sinova: Našla ljubavnika dok je muž radio u Rusiji, pa ostala trudna! Sada misli samo o jednom

AUTOR: Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 05.08.2019. 21:21 Majka je posavetovala kako da reši bračnu krizu Par, Foto: Shutterstock, ilustracija *Situacija koja se dogodila pre pet godina *Pravdala se mladošću, lepotom, nezadovoljstvom... *Strahovala od abortusa, pa odlučila da zadrži bebu Tridesetsedmogodišnja žena rešila je da ispriča detalje svoje ljubavne drame i olakša sebi dušu.

- Možemo da učinimo neverovatne stvari u odnosu na pre 20 ili 30 godina. Ali samo zato što možemo, to ne znači uvek da bi trebalo. Marijemina smrt znači smrt i za Ndeje i to nije moguće promeniti ni zaustaviti. A u trenutku kad Marijeme počne da umire, više neće biti opcija za razdvajanje - objasnio je on.

Baš zato Ibrahima je odlučio da neće pristati na operaciju jer bi to ubrzalo Marijeminu smrt.

- One su zajedno i one su jednake. "Great Ormond" bolnica bila je prema meni vrlo jasna i otvorena tokom čitavog lečenja. Došli smo u bolnicu kao pacijenti, ali sada smo više od toga. Lekarski tim smatram porodicom. Nikad nisam osećao pritisak da moram da pristanem na operaciju. Uvek su me poštovali. Znam da će doći vreme kad će njih dve morati da odu. No, u ovom trenutku one se bore i takođe mi daju snage za život. Moram znati da sam im omogućio sve što sam mogao. Srećnik sam što sam imao priliku biti delo ovog putovanja - zaključio je.

Njihov otac ističe kako devojčice imaju različite karaktere i da je svaka od njih posebna, piše "Gardijan".

- Ndeje je živahna, voli pažnju, a Marijeme je mirna i promišljena. Ndeje je vatra, a Marijeme led - objasnio je.

BONUS VIDEO: Vernici strahuju: Ako danas udari grom, to Sveti Ilija isteruje đavola!