Astronaut
screenshoot/Youtube
Astronaut

screenshoot/Youtube

Astronaut, Foto: screenshoot/Youtube

Sudeći po nekim ljubiteljima teorija zavere, ovo sletanje je bilo lažirano. Naime, oni smatraju da je lakše i jeftinije bilo fabrikovati dokaze o navodnom sletanju na Mesec nego zaista organizovati čitavu ekspediciju.

PROČITAJ JOŠ:

Bilo je ukupno šest iskrcavanja na Mesec u periodu od 1969. do 1972. godine. Tokom ovog perioda, baš kao i danas, postojali su teoretičari zavere koji su osporavali dostignuća NASE, pogotovo kada je reč o prvom putovanju 1969. godine.

Lažirano sletanje na Mesec, je sudeći po kritičarima, samo posledica Hladnog rata i neprestane trke između dve tadašnje supersile. Teoretičari zavere nude čitav niz dokaza, od čudnih fotografija do džempera koji je Deni Lojd nosio u filmu "Isijavanje".

Takođe, teoretičari zavere na platformi Jutjub tvrde da jedna fotografija iz 1972. godine svedoči da je čitav poduhvat bio prevara. Korisnik koji je postavio video još 2017. godine, pod nazivom "Streepcap1", tvrdi da postoji refleksija na opremi jednog od astronauta koja otkriva sve.

Naime, on tvrdi da se na viziru vidi osoba koja uopšte ne nosi svemirsko odelo.

Inače, video je pogledan oko 2.6 miliona puta.

U uvodu, pomenuti korisnik kaže sledeće: "Možete videti nešto što liči na muškarca iz sedamdesetih godina, duga kosa, nosi prsluk".

Ipak, nije jasno zašto bi neko uopšte mislio da je misija iz 1972. godine lažirana, prenosi "Indi100". Naime, misija je tokom 17 dana prikupila više od 110 kilograma uzoraka kamena na Mesecu, što je bio rekord za NASU.

Ova misija je takođe postavila rekord u pogledu najdužeg boravka na Mesecu, najdužeg hodanja i provedenog vremena u lunarnoj orbiti.

BONUS VIDEO: