ZATVOR
Shutterstock
ZATVOR

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U jesen 1988. godine u krevetu je silovana i ubijena devojčica. Imala je 13 godina.

Ovakav zločin bi šokirao bilo gde drugde, ali u Hvaseongu, tadašnjem ruralnom području blizu glavnog grada Južne Koreje Seulu, ubistva poput ovog događala su se skoro po pravilu jer ona je bila osma žrtva u dve godine.

Skoro godinu dana kasnije, policija je stigla u kuću mladića od 22 godine, imena Jon. Policajci su ga odveli u malu sobu za ispitivanje s jednim stolom u lokalnoj policijskoj stanici, gde su ga tri dana ispitivali o silovanju i ubistvu devojčice. Na kraju su izvukli priznanje, piše CNN.

Osuđen je na kaznu doživotnog zatvora, iako mu je kazna kasnije žalbom smanjena. Pušten je nakon 20 godina zatvora.

Pre 1986. Hvaseong nije bio mesto u kojem se dešavao zločin. No, od 1986. do 1991. godine u regiji Hvaseong ubijeno je 10 žena i devojčica. Žrtve su bile seksualno zlostavljane.

Niko nije bio siguran. Stanovnici su formirali odrede i noću patrolirali ulicama, naoružani štapovima. Žene su izbegavale izlazak posle mraka. Plašile su se kada bi srele muškarca. Plašili su se i muškarci da bi mogli biti osumnjičeni.

Ha Seung-gjun, koji je bio uključen u istragu, rekao je da su bile glsine da ubica napada žene u crvenom pa su svi izbjegavali da nose odeću te boje. Policija je tražila serijskog ubicu i imala nekoliko tragova.

Jon je bio jedina osoba koja je ikada osuđena za bilo koje od 10 ubistava. Ostalih devet ubistava je ostalo nerešeno. Ipak, policija nije nikada odustala.

DNK dokazi za najmanje tri ubistva odgovarali su jednom čoveku: Le Čun-jau, koji se nalazi u zatvoru na izdržavanju doživotne kazne zbog silovanja i ubistva svoje snahe 1994. godine.

Le je priznao svih 10 ubistava u Hvaseongu i još četiri osobe o kojima policija nije navela detalje. Imao je detaljno priznanje, čak je i nacrtao na komadu papira kako bi objasnio lokacije ubistava, rekao je zvaničnik pokrajinske policijske agencije Geongi Nambu.

Ali to je i ostavilo vlasti u škakljivom položaju. Jer Jon je proveo 20 godina u zatvoru zbog ubistva kojeg nije počinio.

Ovih je dana Jon sjajan čovek u svojim 50-ima. Radi u fabrici za preradu kože u provinciji Severni Čungčeong. Na oko je veseo i susretljiv, ali mu je život bio težak.

Bez majke je ostao kada je imao tri godine. Otac mu je kasnije nestao, a on je prekinuo školovanje. Ispred jednog restorana je molio za hranu. S 11 godina je počeo raditi u centru za uzgoj poljoprivrednih proizvoda, a do 22 godine je učio da bi postao kvalificirani tehničar. Nikada nije bio u vezi sa ženom.

„Čak nisam ni pokušavao da razgovaram s devojkama, jer sam mislio da niko neće voleti osobu s invaliditetom poput mene", ispričao je za medije.

Nakon što ga je policija privela, Jon se seća da su ga tri dana držali u lisicama. Jedva je jeo, a ostalo mu je samo da ode u toalet. Kad god bi pokušao da zaspi, policija bi ga probudila.

Na kraju je potpisao tri priznanja.

Zatvorski krug, zatvor

Alo/ Vladimir Marković

Foto: Alo/ Vladimir Marković

Prošlog decembra, provincijska policija Geongi Namu pokrenula je službenu istragu ponašanja sedam policajaca i jednog tužitelja koji su radili na originalnoj istrazi ubistava, uključujući preispitivanje navoda o zloupotrebi položaja tokom hapšenja.

Rezultati istrage još nisu objavljeni.

Samo Lejevo priznanje nije bilo dovoljno da očisti Jonovo ime. U očima zakona i dalje je bio osuđeni ubica. Počelo je ponovno suđenje. Presudno će biti Lejevo priznanje.

Jon kaže da mu ništa ne može vratiti 20 godina, nakon kojih je izašao u njemu nepoznat svet jer se dosta promenio. Ali samo želi da ostatak svog života živi kao nevin čovek i vratiti svoju čast, piše CNN.