Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer, lekar
Shutterstock, ilustracija
Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer, lekar

Shutterstock, ilustracija

Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer, lekar, Foto: Shutterstock, ilustracija

Danas koristimo razne naučne metode da bi smo došli do najboljih metoda za lečenje i lekova koji stvarno rade. Međutim nije uvek bilo tako.

Kroz istoriju smo mogli videti metode koje su bile bizarne, ali rasprostranjene i u njihovu efikasnost se nije sumnjalo, barem ne tada. Ovo su neke od njih.

Naravno, ovo je često imalo katastrofalne posledice po pacijente koji su često ostavljani sa trajnim invaliditetima.

Terapija elektrošokovima se koristila u prošlom veku kao alternativa lobotimiji. Rezultati nisu bili toliko strašni koliko i rezultati lobotomije, međutim ovo je i dalje bilo neefikasno.

Ova metoda je bila oštro kritikovana u javnosti jer se mislili da povećava rizik od samoubistva. Veliki problem je takođe bio i taj što pacijenti obično nisu dobrovoljno učestovali u lečenju.

Valeri Božinov i pijavice

Instagram

Valeri Božinov i pijavice, Foto: Instagram

Tretman sa pijavicama se koristila početkom prošlog veka. Verovalo se da će pijavice izvući hranu koju je osoba unela, međutim ovo je bilo daleko od istina. Rezultat su bile mučnine, povraćanje i dijareje.

Seks sa devicom se smatralo metodom za lečenje sifilisa. Naravno ova metoda uopšte na funkcioniše ali se nažalost idalje koristi u određenim delovima sveta, što rezultira silovanjima.

Zaraživanje malarijom se koristilo kako bi se izlečio silifis kod pacijenta. Verovalo se da će izloženost malariji spasiti pacijena od sifilisa, a onda bi se malarija lečila drugim metodama. Ovo nažalost nije bilo tačno te su pacijenti umirali u velikim brojevima.

Pročitajte još: