Krv
Profimedia.rs
Krv
Skulptura od krvi će biti prikazana na izložbi Foto: Profimedia.rs

Ovo bi bio jedan vid protesta zbog zabrane da donatori krvi budu muškarci koji imaju seksualne odnose s drugim muškarcima.

Direktor muzeja, u kojem će biti predstavljena skulptura pod nazivom "Krvavo ogledalo", Džek Rasmusen rekao je da izložba krvi možda deluje jezivo, ali da je komad "prilično elegantan i lep".

Umetničko delo je prostrana prizma koja će omogućiti posetiocima da uđu u nju, a ideja je da oni vide sebe kroz krv u skulpturi.

 - Bilo je šokantno čuti da u današnje vreme i dalje stigmatiziramo ljude zbog njihovog seksualnog opredeljenja - izjavio je Rasmusen komentarišući zabranu.

On je dodao da je ova izložba način da se skrene pažnja na "nešto što više nije prihvatljivo", a to je diskriminacija osoba na osnovu njihove seksualne orijentacije.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) donela je 1983. godine odluku o zabrani doniranja krvi homoseksualaca u svrhu prevencije širenja virusa HIV, a ove godine je predožila promenu politike koja bi omogućila da donatori krvi budu homoseksualci koji nisu imali seksualne odnose s drugim muškarcima poslednjih godinu dana.