Borba petlova
Youtube/Printscreen
Borba petlova

Youtube/Printscreen

Borba petlova, Foto: Youtube/Printscreen

Muškarac u Indiji ubijen je tokom "borbi petlova" nakon što mu je oštro sečivo zavezano za petla prerezalo stomak.

Sukob se odvijao u selu Pragadavaram u Zapadnom Godavariju, u državi Andra Pradeš, uprkos zabrani Vrhovnog suda. Organizatori borbi zavezali su oštricu britve za nogu petla, saopštila je policija.

Fatalna povreda je navodno naneta dok je jedan od organizatora držao životinju u rukama, čekajući da je pusti u arenu da se bori.

Bez upozorenja, ptica se odjednom trgnula u pokušaju da pobegne, a oštrica je kobno probila trbuh gledaoca koji je stajao u blizini, nanevši mu duboku ranu. Lokalni mediji su žrtvu identifikovali kao Saripali Venkatesvara Rao, star 55 godina.

Zabrana "borbi petlova" je odbačena os strane stanovništva u nekoliko oblasti u Istočnom i Zapadnom Godavariju, zbog običaja proslave Makar Sankrantija, festivalskog dana u hinduističkom kalendaru, posvećenog božanstvu Surji.

Makar Sankranti ove se godine proslavio u sredu, 15. januara. Deset osoba zadobilo je povrede u selu Kavagunta u okrugu Zapadni Godavari, dok su dve osobe povređene u selu Čintam Pali.

Organizatori "borbi petlova", nazvane "kodipandajam" u državama koje govore telugu jezikom, i dalje su domaćini takmičenja zbog klađenja, uprkos zabrani.

Vrhovni sud Indije zabranio je "borbu petlova" kao kršenje Zakona o sprečavanju okrutnosti prema životinjama iz 1960. godine.

Uprkos tome, aktivnost je i dalje popularna, posebno u ruralnoj obali Andra Pradeša u vreme festivala Sankranti, a novčani ulog je bio zaista veliki. U Andra Pradešu, kokoši se uzgajaju uz izuzetno velike troškove da bi ih pripremili za takmičenje "uradi ili umri".

Hrana bogata proteinima i hranjivim sastojcima, poput badema i koščastih plodova, poput mlevene ovčetine i mišićnih steroida i antibiotika daje se oko godinu dana ili čak i duže kako bi se petlovi ojačali.

Borbe u ringu odvijaju se sve dok jedna ptica nije kritično povređena ili mrtva. Oštra sečiva su im vezana za udove.

Komentari (2)

srle

18.01.2020 16:32

Odvratno, isto kao i borbe bikova. LJudi su kancer planete, nazalost.

Milena

18.01.2020 19:29

Najogavnije, najbrutalnije i najuzasnije vesti redovno su iz Indije..Ne treba generalizovati, ali to su cinjenice...