Krv krvna grupa transfuzija davanje krvi laboratorija analize
Shutterstock
Krv krvna grupa transfuzija davanje krvi laboratorija analize

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Naučnici su, u laboratorijskim uslovima, uspeli da podmlade mozak starog miša infuzijom krvi mladog miša, a još neobičnije je što su to uspeli da urade i sa ljudskom krvi čiji je izvor bio ljudski tinejdžer. Pre četiri godine tim istraživača sa Univerziteta u Kaliforniji otkrio je da krv mladih miševa podmlađuje mozak starih miševa i poboljšava njihovu memoriju i učenje, tako što poboljšava veze u hipokampusu, piše "Science Alert".

Hipokampus je važan deo mozga koji utiče na pamćenje - i na kratkotrajno i ono dugotrajno, i sortira primljene informacije. Omogućava da se setimo gde smo ostavili ključeve, ali i sve važne događaje sa letovanja od pre dve godine.

Istraživači su otkrili enzim koji spasava mozak starijih osoba od problema sa pamćenjem, kognitivnog, spoznajnog opadanja - Tet2. Za sada su to dokazali samo kod miševa, ali i ljudi imaju iste mehanizme, pa ovo istraživanje može otkriti način da se pronađe prvi delotvoran "anti-ejdžing“ lek. Da bi ovo dokazali, uradili su i suprotan proces – mladom mišu su ubrizgali krv starog, što je ubrzalo smanjenje funkcija i starenje mozga kod njega.

Pošto je ovo podmlađivanje uzrokovano enzimom Tet2, a ne infuzijom mlade krvi, postoji šansa da se stari mozak podmladi i bez ove „vampirske“ terapije, a lek bude lakši za primenu.

Ovo čudesno istraživanje nam daje nadu da nas ne čeka loša starost, sa svim komplikacijama koje donosi starenje mozga, gubitak pamćenja, sporost spoznaje i učenja.

Da bi se ovakav lek proizveo, potrebne su godine ispitivanja na ljudima, ali i šansa da čovečanstvo pronađe ono što se vekovima traži - fontanu mladosti.

Komentari (1)

Grof Drakula

23.02.2018 15:30

Bauuuuu - bauuuuu?!