evro, evri, novac
Alo!/ Dejan Briza
evro, evri, novac

Alo!/ Dejan Briza

Foto: Alo!/ Dejan Briza

* Porede ga sa meskičkim kraljem drog El Čapom 

* U 2018. godini zaradio je više od osam milijardi doalra

* Za samo jednu noć u kasinu potrošio je 66 miliona dolara

Ce Či Lop ili "azijski El Čapo" prvi je čovek narko kartela koji gospodari Azijom. O kakvom novcu je reč govori i to da su se pod kapom organizacije koju vodi okupili do juče krvni neprijatelji, da dvadesetak policija sveta pokušava da uhvati Cea, ali i da je prihod tako veliki da Ce može se bi da priušti da potroši 66 miliona dolara za jedno veče u kazinu.

Sem Gor, kartel koji Ce vodi, formiran iz saveza pet azijskih trijadnih grupa, a preprodaje na tone metamfetamina, heroina i ketamina u najmanje desetak zemalja, od Japana u severnoj Aziji do Novog Zelanda u Južnom Tihom okeanu. Glavni "izvozni proizvod" im je met, droga koja jako brzo stvara zavisnost i ostavlja pogubne fizičke i mentalne posledice na korisnike.

Prema procenama kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC,) ovaj kartel u 2018. godini zaradio je osam milijardi dolara, s tim da su to okvirne procene, a pretpostavlja se da bi taj brojka mogla biti i 17,7 milijardi dolara. Takođe, UN-ova agencija procenjuje da kartel, koji drogu često krije u pakovanjima čaja, ima 40 do 70 odsto udela na regionalnom tržištu meta, koje se u poslednjih pet godina uvećalo najmanje četiri puta.

 

"Ce je El Čapo ili Pablo Eskobar"

Ovaj bum na tržištu izazvao je i ozbiljnu reakciju policije i službi bezbednosti, piše Rojters.

Ce (55) glavna je meta operacije "Kengur" koju predvodi australijska Federalna policije (AFP), a u kojoj učestvuje i 20 službi iz Azije, Severne Amerike i Evrope. To je do sada najveća operacija usmerena protiv azijskih kartela.

U dokumentima AFP-a u koje je Rojters imao uvid, 19 osoba označeno je kao cilj operacije, a Ce je identifikovan kao vođa kartela. Takođe, navodi se da je organizacija „povezana ili direktno uključena u najmanje 13 slučajeva trgovine drogom od januara 2015. godine". Dokument ne sadrži posebne detalje o slučajevima.

Neki istražitelji kažu da je opseg operacije takav da stavlja Cea u rang sa legendarnim šefovima latinoameričkih kartela.

"Ce Či Lop je u ligi El Čapa ili možda Pabla Eskobara", kaže Džeremi Daglas, predstavnik UNODC-a za jugoistočnu Aziju i Pacifik.

Ko je Ce?

Pored kontrasta između vrste droge koju preprodaju, postoji još jedna, ličnija, razlika između Ce Či Lopa i Hoakina "El Čapa" Guzmana ili Pabla Eskobara.

 

Zatvoreni šef meksičkog kartela i preminuli kolumbijski diler kokaina slavljeni su u pesmama, spotovima i na društvenim mrežama zbog svojih ekstravagantnih stilova života i ekstremnog nasilja. O Ceovom životu i karijeri otkriveno je jako malo. Za razliku od latino bosova, Ce je relativno diskretan - i dalje slobodan.

Ce Či Lop rođen je u provinciji Guangdong, na jugu Kine. Odrastao je u vreme kineske kulturne revolucije. Usred krvavih čistki, logora, prisilnog rada i masovnog gladovanja, grupa zarobljenih pripadnika Maove Crvene garde u južnom gradu Guandžou stvorila je bandu Veliki krug.

66 miliona dolara za jednu noć 

Cea u zemlji i inostranstvu štitili tajlandskih kikbokseri, navela su tri istražitelja AFP-a. Do osam je radilo za njega odjednom, a oni su redovno rotirani kao deo njegovog bezbednosnog protokola.

Ce bi svake godine priređivao raskošne zabave za rođendane u odmaralištima i hotelima sa pet zvezdica. Uživao je u privatnim avionima, bio čest posetilac azijskih kockarnica i voleo je da se kladi na konje.

https://www.alo.rs/beograd/pobednik-je-promenio-i-ime-evo-ko-je-i-na-koji-nacin-doneo-odluku-o-najvecem-simbolu-beograda/259258/vest

 

"Verujemo da je on izgubio 66 miliona dolara za jednu noć na stolovima u Makauu", rekao je stariji istražitelj AFP-a.

UNODC procenjuje da azijsko-pacifičko maloprodajno tržište metova vredi između 30,3 i 61,4 milijarde dolara godišnje.

BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!