Alfred Hičkok
Instagram
Alfred Hičkok

Instagram

Alfred Hičkok, Foto: Instagram

Legendarni reditelj Alfred Hičkok je snimio neke od najpoznatijih horor filmova u istoriji kinematografije, a malo ljudi zna da su postojale dve stvari kojih se Englez  plašio više nego ičega! Još od najranijeg detinjstva Alfred Hičkok se užasavao – policije i jaja! Tokom života, slavni reditelj je razvio još neke strahove, ali ove dve fobije pratile su ga još od najranijeg detinjstva.

Za prvu – strah od policije, Hičkok je imao “racionalan” razlog. Kad je bio sasvim mali, Hičkok je počinio neki nestašluk. Umesto da ga izgrdi ili kazni, otac mu nije rekao ništa već ga je poslao da u policijsku stanicu odnese jedan papirić na kome je nešto bilo napisano.

Kad je načelnik pročitao poruku koji je doneo mali Alfred, zaključao ga je u ćeliju uz upozorenje: “To je ono što se dešava lošim dečacima”.

Izvisio za Oskara za film

Iako mnogi kritičari tvrde da Hičkok i te kako zaslužuje nagradu američke filmske akademije, Oskar nikada nije dospeo u njegove ruke. Nominovan je čak pet puta za filmove Rebeka, Čamac za spasavanje, Začaran, Prozor u dvorište i Psiho. Pri kraju karijere dobio je Oskara za životno delo.

Ova epizoda toliko se urezala u sećanje slavnog reditelja da ga je strah od policije pratio čitavog života.

“Moja žena zna da se ja prosto oduzmem kada vidim policajca na ulici. Ne umem ništa da progovorim”, rekao je jednom prilikom Hičkok.

Zbog toga, navodno, nikad nije imao vozačku dozvolu, čisto da ne bi napravio glupost kada policajac pokuša da ga zaustavi. Takođe, to je verovatno i jedan od razloga što u Hičkokovim filmovima policajci često umiru krvavom i nasilnom smrću.

I dok je prvu fobiju još i moguće razumeti, za drugu – strah od jaja, teže je pronaći objašnjenje u Hičkokovom životu.

“Jaja su grozna stvar. Da li ste videli ikad išta gadnije od razbijanja ljuske jajeta i prolivanja njegove žute tečnosti? Krv je vesela, crvena, žumance je žuto i gadno. Nikad ga nisam probao”, pričao je majstor horora.

Na ova dva straha, slavni reditelj je kasnije u životu dodao i, prema sopstvenom priznanju, strah od male dece, ali i jedan vezan za profesiju - da sledeći film neće biti dobar kao prethodni.